O zi la tribunal în umbra fotbalului cu patronul Cornel Penescu / Rugă pentru libertate


Vineri 15 mai 2009. Se anunţă o zi plină pe traseul Arestul Poliţiei Municipale – DNA – Curtea de Apel – Tribunal. Pentru patronul Cornel Penescu şi arbitrul Aurelian Bogaciu este o zi extrem de importantă. „N-am prea dormit azi noapte… M-am rugat la Dumnezeu să lumineze minţile magistraţilor să ia o hotărâre dreaptă…”, spunea Cornel Penescu înainte ca duba să-l ducă la sediul DNA pentru alte interogatorii.

Dubă în loc de Maybach…

Ora 9.05. La sediul DNA soseşte duba cu patronul Cornel Penescu şi Liviu Făcăleaţă. Spre deosebire de alte zile, cei doi nu stau prea mult la discuţii cu procurorii; doar două ore. Apoi pleacă. Tot cu duba şi cătuşele la mâini. Liviu Făcăleaţă este coborât la arestul Poliţiei, iar pentru Cornel Penescu drumul continuă. Nu cu Maybachul său de 650.000 de euro, ci cu duba Poliţiei cu numărul MAI 12675. Patronul clubului F.C. Argeş şi al lanţului de firme PIC, acolo unde are peste 4.000 de angajaţi, are emoţii din ce în ce mai mari. Din două motive. Peste puţin timp, chiar mai puţin de o oră, se va judeca cererea lui de eliberare sub control judiciar. Asta este deocamdată cel mai important lucru. Apoi, astăzi, vineri 15 mai este ziua de naştere a lui Andrei, fiul său cel mare. Împlineşte 18 ani, adică face majoratul!

Majorat trăit la tribunal

Ora 12.30. La Tribunalul Argeş, intrarea din spate, vine Andrei. Jurnaliştii prezenţi se năpustesc spre el şi îi spun „La mulţi ani”. Andrei are o figură de copil. Îmbrăcat într-un costum negru, cămaşă albă şi pantofi de lac, Andrei are o mină tristă. „Mă simt singur astăzi când împlinesc 18 ani… Nu-mi doresc decât să fiu acum cu tata. Acasă la noi. Poate că avea el grijă să-mi aniversez majoratul într-un loc anume cu prietenii, colegii şi familia. Nu mă dau în vânt după petreceri. Aş fi mulţumit ca de ziua mea să fiu doar cu tata şi cu raze calde de soare… Dar el e singur între patru pereţi”, spune Andrei care cu greu îşi stăpâneşte lacrimile.

Penescu – family

Ora 12.45. Toată familia Penescu este prezentă la poarta din spate a Tribunalului. Soţia, Andrei şi sora lui, Ioana Penescu, mama patronului trecută de 70 de ani, Ilie, fratele lui Cornel cu soţia, sora lui cu soţul. Toţi îl aşteptau pe sufletul familiei, speranţa fotbalului de la F.C. Argeş şi a celor peste 4.000 de angajaţi ai grupului de firme PIC, cea care le asigură traiul de zi cu zi, Cornel Penescu.

„La mulţi ani, băiatul meu”

Ora 13.01. Duba poliţiei trage cu spatele lângă scara tribunalului. Din ea coboară doi poliţişti urmaţi de Cornel Penescu. Cum îl vede pe tatăl său, Andrei îl îmbrăţişează şi îl sărută pe obraz. „La mulţi ani, băiatul meu”, îi şopteşte doar pentru el, Cornel Penescu fiului său. Majoritatea celor prezenţi aveau ochii în lacrimi… De ziua lui, Andrei şi-a îmbrăţişat tatăl preţ de numai câteva clipe. Poliţiştii l-au grăbit pe Cornel Penescu să urce în sala de judecată.

Trei motive pentru libertate

Ora 13.55. Preşedinta completului de judecată declară şedinţa deschisă. Primul ia cuvântul avocatul Neagu, apărătorul lui Penescu. Apoi i se cere patronului Cornel Penescu să facă cunoscute motivele pentru care să fie eliberat provizoriu sub control judiciar. Ca un adevărat avocat, patronul Argeşului a înşiruit trei motive.

Panică financiară

 Primul: „Prin arestarea mea, la grupul de firme PIC se creează o mare panică financiară; creditorii n-au încredere şi cer imediat toţi banii. De obicei noi plătim 20 – 30 de miliarde pe zi diferiţilor creditori, iar acum cer toţi banii deodată. În aceste condiţii putem intra în faliment, şi de aici cei peste 4.000 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă. Acesta este marele pericol, nu judecarea mea în stare de libertate”.

Conduce Asociaţia Oamenilor de Afaceri

 Al doilea motiv: „Fac parte din conducerea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, şi în perioada 20 mai – 10 iunie va fi un colocviu de la care nu pot lipsi. Această Asociaţie a Oamenilor de Afaceri are în toată ţara 240 de Societăţi Comerciale cu peste 12.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 12,5 miliarde de euro. Această Asociaţie cere şi ea eliberarea mea provizorie sub control judiciar”.

„Şi familia are nevoie de mine”

Motivul al treilea: „Nu prezint un pericol social, şi vreau să fiu judecat în stare de libertate pentru a fi în sânul familiei mele care are nevoie de mine. Băiatul meu împlineşte astăzi 18 ani, şi mai am o fetiţă minoră de care trebuie să am grijă. Sunt argeşean şi n-am cum să părăsesc ţara. Voi veni de fiecare dată când voi fi chemat la audieri”.

Procurorul a cerut respingerea cererii de eliberare

Preşedinta completului de judecată i-a dat apoi cuvântul şi procurorului Dumbravă de la DNA, care a cerut ca cererea de eliberare provizorie sub control judiciar să fie respinsă ca nefondată. Apoi şedinţa s-a ridicat, urmând ca pronunţarea să se dea în scurt timp.

Ovaţii şi aplauze. Recursul se va judeca astăzi

Ora 17.40. Se dă sentinţa. „Cererea de eliberare provizorie sub control judiciar este admisă, şi inculpatul Cornel Penescu va fi judecat în stare de libertate. Cu drept de recurs în 24 de ore de la pronunţarea sentinţei”. Cei prezenţi în sală au izbucnit instantaneu în urale şi aplauze. Cornel Penescu a fost îmbrăţişat şi sărutat pe rând de întreaga familie. De emoţii, patronul Argeşului avea un mic tremur… Procurorul a anunţat imediat că a făcut recurs. Acesta se va judeca astăzi, luni 18 mai, la Curtea de Apel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email