O ursoaică şi doi pui sperie turiştii la Baraj

Atât argeşeni cât şi turiştii care intenţionează să pescuiască în apele de munte trebuie să aibă asupra lor permisul de pescuit, eliberat de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) şi să achite o taxă la sediul Ocolului Silvic Vidraru. „În administrarea Ocolului Silvic se află şi luciul de apă al lacului Vidraru. Astfel, pentru că sezonul de pescuit s-a deschis de ceva timp, îi anunţăm pe această cale pe cei care vor merge să pescuiască la munte că trebuie să achite o taxă la sediul Ocolului. De asemenea, aceştia vor putea pescui doar dacă deţin permis eliberat de ANPA. Taxa anul acesta este de doar 10 lei pentru o zi, aceasta fiind mai mică decât în anii trecuţi, când se plăteau 25 de lei pe zi”, ne-a spus Dan Şerbănescu, şeful Ocolului Vidraru. Recent s-a redeschis şi păstrăvăria de la Oeşti, unde peştele se comercializează la preţul de 20 lei kilogramul. „De la data de 15 iunie am redeschis păstrăvăria. Greutatea medie a peştelui este de 250 de grame, acesta fiind de cea mai bună calitate”, a spus şeful Ocolului Silvic.
Nu faceţi focul la mai puţin de 100 de metri distanţă de pădure
Pentru că odată cu venirea verii numărul turiştilor în zona montană a crescut, conducerea Ocolului Silvic recomandă acestora să nu aprindă focul la mai puţin 100 de metri de pădure. Mai mult decât atât, turiştii sunt îndrumaţi către locurile special amenajate pentru acest timp de activităţi, pentru a preveni incidentele. „Având în vedere că a venit sezonul cald, iar oamenii merg la munte în număr destul de mare, vrem să le atragem atenţia că este interzis să facă focul în pădure. Aceştia trebuie să aibă întotdeauna cu ei recipiente cu apă, pentru a putea interveni în cazul în care focul se extinde”, a mai spus şeful Ocolului Silvic Vidraru.
De asemenea, turiştii care vin la munte sunt atenţionaţi să păstreze curat mediul înconjurător. Aceştia trebuie să strângă de fiecare dată gunoaiele şi resturile de mâncare, pentru a nu polua zona montană. În ciuda faptului că s-au organizat o mulţime de acţiuni de ecologizare, turiştii continuă să arunce pet-uri, ambalaje de plastic sau de carton şi alte resturi în pădure sau chiar în apele râurilor. „Pentru ca mediul să se menţină curat îi rugăm pe turişti să-şi strângă gunoiul în saci menajeri, pe care apoi să îi transporte în locurile special amenajate pentru colectarea acestora. Din păcate, în continuare sunt mulţi care lasă gunoiul în pădure, acolo unde au făcut un grătar, ceea ce nu este normal”, a adăugat Dan Şerbănescu.
Şeful Ocolului Vidraru: „Nu hrăniţi urşii…”
Potrivit conducerii Ocolului Vidraru, în ultima vreme, o ursoaică împreună cu doi pui au fost văzuţi la tomberoanele situate în apropierea Barajului Vidraru. Sălbăticiunile înfometate au coborât din munte pentru a căuta hrană. Silvicultorii atrag atenţia turiştilor că este interzis să hrănească animalele, totodată recomandându-le acestora să nu coboare din autoturisme atunci când se întâlnesc cu fiarele periculoase. „De mai multe ori o ursoaică cu doi pui a fost văzută în zona Barajului Vidraru. Solicităm turiştilor care se întâlnesc cu ea să nu coboare sub nicio formă din maşină pentru a încerca să îi hrănească. Sunt foarte periculoşi urşii. Mulţi dau dovadă de inconştienţă şi coboară să îi fotografieze sau să le dea mâncare, ceea este foarte riscant. Le atragem atenţia şi celor care comercializează produse în zonă să nu mai lase resturi de mâncare în tomberoane pentru că din această cauză animalele ies din pădure. Noi nu ne dorim să avem incidente neplăcute”, a precizat Dan Şerbănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email