Stradă în pericol de prăbuşire

Strada Plopiş din Curtea de Argeş este una dintre cele mai frumoase. Şerpuieşte pe un deal plin de pomi şi flori, casele sunt mari şi frumoase, e linişte chiar dacă strada este la mai puţin de cinci minute de Biserica Domnească.  Priveliştea e minunată, se văd munţii şi lacul, iar pădurea e aproape. Idilic, aţi putea spune, dar numai până cînd ajungi la jumătatea ei şi vezi cum se prăbuşeşte încet dar sigur într-o vale în care oamenii au început să arunce gunoise ca să protejeze malurile. Administraţia locală a băgat în ultimii şase ani mulţi bani acolo, dar urmele banilor au rămas stinghere în mijlocul alunecării de teren. Povestea e veche şi interesantă, presărată cu decizii ale Curţii de Conturi, restituiri de bani,  înjurături copioase şi reclamaţii multe ale locuitorilor zonei.

„Vă rugăm să veniţi pe strada Plopiş, unde s-au făcut lucrări şi unde cade strada în vale. Nu a mai făcut nimeni nimic, ne cad casele în vale”, ne-a solicitat un argeşean.

În 2015 alunecările de teren au fost rezolvate oficial, dar în 2018 au apărut din nou. „S-a lucrat aici, s-au făcut digurile astea de beton dar vor cădea şi ele în prăpastie. Beton s-a băgat, dar probabil că proiectul nu a fost făcut bine, căci zidurile nu sprijină mare lucru”, ne-a spus un localnic. Într-adevăr, zidurile de beton nu au căzut, dar pe sub ele pământ nu mai este, iar cetăţenii cred că dacă mai plouă mult se vor duce şi ele la vale cu teren cu tot.

Sute de tone de beton au fost injectate în dealul de lângă strada Plopiş, după ce au avut loc alunecări de teren în zonă. Lucrarea a costat municipalitatea aproape două milioane de lei, bani care au fost alocaţi din bugetul local.

Plopiş este una  dintre străzile lăturalnice asfaltate prin celebrul proiect cu finanţare europeană , Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Pe mai multe artere au avut loc alunecări de teren însă, iar asfaltul a alunecat în gropile imense produse de mişcarea pământului. Administraţia locală a scos la licitaţie lucrarările de reparaţie a drumurilor, iar în octombrie 2015 s-a injectat cu beton terenul de sub şoseaua de pe strada Plopiş, alte lucrări fiind făcute  în alte zone afectate de alunecările de teren.

„Lucrarea se execută pe termen de două luni. Executăm forări cu piloni de 19 metri adâncime peste care se execută nişte fundaţii care reprezintă un zid de sprijin. Apoi facem un terasament şi nişte rigole de scurgere a apei”, ne  spunea atunci Cristel Tănase, şeful şantierului de pe această stradă.

Datorită cantităţilor mari de material care urmează să fie îngropate sub şosea şansele ca să se mai producă alunecări de teren sunt zero, ne asigura acesta.

„Nu o să mai cadă terenul niciodată, vă daţi seama, am forat la 19 metri, plus fundaţia, plus zidul de sprijin peste fundaţii. Fiecare coloană are 17 metri cubi de beton şi sunt 24 de coloane”, preciza şeful de şantier. Şi totuşi, alunecările de teren au continuat, iar banii daţi atunci par să fi fost îngropaţi degeaba.

Săptămâna trecută pe valurile de pământ se iţea iarba. Copăcei au răsărit şi unii au căzut în vale. În gropile formate cetăţenii au aruncat gunoi de toate felurile, şi ne-au spus că încearcă în acest fel să-şi protezeje proprietăţile. Oamenior le e temă, inexplicabil, să-şi dea numele şi să-şi spună direct păsurile, dar la adăpostul anonimatului se plâng de halul în care arată locul şi mărturisesc faptul că se aşteaptă să nu mai poată ajunge la casele lor sau să nu mai aibă, la un moment dat, unde să ajungă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email