Tamaşiana, sărbătoarea cicăneştenilor, are o rezonanţă deosebită nu doar pentru cei care locuiesc acolo, sper. Eu m-am născut la Cicăneşti, iar pentru mine Tamaşiana e importantă, chiar dacă au trecut ani mulţi în care nu am participat la ea. Cu puţin timp înainte de 1990, mergeam la Tamaşiană cu formaţia de chitare şi mandoline condusă de domnul profesor Gheorghe Piele, iar miniconcertul pe care îl susţineam noi acolo era un eveniment de început de vacanţă. Pasiunea pe care domnul profesor o punea muzică, perfecţionismul pe care ni-l impunea şi nouă ne făceau să aşteptăm cu nerăbdare serbarea, poate şi pentru că ştiam că după aceea ne bucuram de vacanţa întreagă.
Lucrurile s-au schimbat între timp, poate doar pentru mine. Tamaşiana rămâne cel mai important eveniment al anului pentru Cicăneşti. Actualul primar, domnul Ionel Ionescu, a ştiut să le ofere cicăneştenilor o zi pe care o aşteaptă cu toţii cu o oarecare nerăbdare. E ziua în care se întâlnesc rubedeniile care nu s-au mai văzut peste an, e ziua în care nea Gheorghe şi ţaţa Maria beau o bere şi mănâncă vată de zahăr, e momentul în care micii sfârâie pe grătar sub privirile curioase ale celor mai mici locuitori ai comunei. E o zi importantă, spuneam, şi vreau să cred că nu numai pentru locuitorii localităţii. Domnul primar Ionescu a reuşit să-i aducă la Tamaş, un loc minunat, cu un peisaj fantastic, şi pe cei din comunele învecinate, şi asta e ceva, cred eu. Tamaşiana s-a externalizat, a crescut şi s-a modernizat. Se fac afaceri aici, micii comercinaţi îmbiindu-i pe vizitatori cu de toate.
Despre Cicăneşti nu pot să scriu cu maximă obiectivitate. Mă bucur că acum comuna e cu totul alta faţă de acum doi sau trei ani. E asfalt acolo, uliţele arată mult mai bine decât multe dintre străzile municipiului nostru, aflu că administraţia locală are proiecte aprobate referitoare la alimentarea cu apă sau la canalizare. Ca o consecinţă a calităţii şoselei, probabil, s-au înmulţit maşinile sătenilor, iar casele sunt mai mari şi mai frumoase. E frumos la Cicăneşti, credeţi-mă, şi sunt de acord cu mine cel puţin cei care, la sfârşit de săptămână, merg la grătar acolo. E linişte, drumurile sunt bune şi e curat.
Ieri a fost mare sărbătoare la Cicăneşti. Au fost prezenţi mulţi dintre cei care au rădăcinile acolo, iar academicianul Gheorghe Păun a devenit cetăţean de onoare. E un lucru bun ca o comunitate, cât de mică, să-i recunoască pe cei mai buni membri. E frumos la Tamaş, iar domnul primar Ionel Ionescu e hotărât să le arate şi altora cât de frumos este. Nu poate să fie decât o iniţiativă lăudabilă, pentru că oamenii care locuiesc acolo vor deja mai mult. Au văzut că se poate, şi că ăsta-i drumul.