O nouă compensație financiară sub forma unui voucher va fi acordată victimei unei infracțiuni, 18 noiembrie 2024

Ministerul Justiției, prin Unitatea privind Protecția Victimelor, a procedat la punerea în aplicare a unei noi hotărâri a instanței de judecată pentru acordarea de compensații financiare unei victime a infracțiunilor de violență domestică, lipsire de libertate în mod ilegal și trafic de persoane.

Curtea de Apel Craiova a admis, printr-o hotărâre definitivă pronunțată în data de 5 noiembrie a.c., cererea privind acordarea de compensații financiare, formulată de victima unor infracțiuni grave. Instanța de judecată a decis acordarea unui voucher în valoare de 10.000 de lei.

„Victimele prind curaj! Un nou voucher va ajunge la o victimă a infracțiunilor de violență domestică, de lipsire de libertate în mod ilegal și trafic de persoane. Este una din multele românce care are au trăit în teamă. Deși a beneficiat de ordin de protecție, agresorul l-a încălcat în mod repetat.

Siguranța tuturor victimelor violenței domestice și de orice fel e prioritară pentru mine și ministerul pe care îl conduc acum ajută victimele infracțiunilor din banii confiscați de la infractori. 10.000 de lei înseamnă ajutorul dat, prin acest voucher, acestei femei, dar pentru victima unei infracțiuni este un sprijin real pentru nevoile urgente pe care le are.

E rezultatul unei munci de echipă, să știți. Pe de-o parte, Ministerul Justiției, pe de altă parte, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara și Craiova și, nu în ultimul rând, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Craiova, unitatea emitentă a acestui voucher. Mecanismul pus la punct de Ministerul Justiției, prin care victimele infracțiunilor primesc aceste sume de bani, de maxim 18.500 de lei, pentru acoperirea unor cheltuieli urgente chiar funcționează”, a declarat ministra justiției, doamna Alina Gorghiu.

Hotărârea judecătorească pentru acordarea compensației destinate victimei a fost înregistrată de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în ROARMIS.

Mecanismul de protejare a victimelor infracțiunilor prevede acordarea de vouchere, în limita a cinci salarii de bază minime brute. Potrivit Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, aprobată de Guvernul României prin Hotărârea nr. 541 din 8 iunie 2023, sumele pot fi utilizate pentru acoperirea nevoilor urgente, precum cele pentru cazare, hrană, transport, medicamente.

Fondurile pentru acordarea compensațiilor financiare provin din bugetul Ministerului Justiției, inclusiv din procentul alocat instituției din activele confiscate în procese penale, sume colectate de ANABI  și distribuite anual prin intermediul Mecanismului Național de Susținere a Prevenirii Criminalității.

Procedura de obținere a voucherelor destinate victimelor infracțiunilor grave implică transmiterea unei cereri către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor, prevăzută de Legea nr. 211/2004, de la nivelul Tribunalului de domiciliu al victimei. De asemenea, pentru acordarea compensațiilor este necesară îndeplinirea, de către victime, a condițiilor legale prevăzute de Legea nr. 211/2004, Legea nr. 318/2015 și HG nr. 541/2023.

Mai multe informații despre obținerea voucherelor destinate victimelor infracțiunilor sunt disponibile aici:

https://www.just.ro/informatii-de-interes-public/vouchere-victime/

https://www.youtube.com/watch?v=Q3t8BhBX5Xc&t=33s

Puteți afla detalii suplimentare despre programele de prevenire a criminalității, educație juridică și protecția victimelor,  finanțate de ANABI, accesând următorul link:

https://anabi.just.ro/info/finantari-nerambursabile-asociatii-si-fundatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email