O nouă campanie de vaccinare a elevelor împotriva cancerului de col uterin

Începând cu luna octombrie a acestui an, va fi reluată campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a elevelor din clasele a VI-a şi a VII-a. Pentru prima oară într-o ţară din estul Europei, vaccinarea anti-HPV a fost inclusă anul trecut în programul naţional de imunizare a populaţiei, fetiţele putând beneficia gratuit de vaccinul care previne cancerul de col uterin.  
În primul an, campania de vaccinare a fost  un eşec, atât la nivelul judeţului nostru, cât şi la nivelul întregii ţări. Statisticile arată că mai puţin de trei la sută din părinţi abia şi-au dat acceptul ca fetiţele lor să fie vaccinate, în timp ce toţi ceilalţi au refuzat categoric.  Motivul a fost lipsa de informare a părinţilor cu privire la pericolul la care sunt expuse fetele lor, îmbolnăvirea cu virusul HPV, cel care provoacă cancerul de col uterin.
Pentru a evita ca anul acesta numărul elevelor vaccinate să fie la fel de mic, Ministerul Sănătăţii a demarat încă din luna iulie o campanie de informare a părinţilor despre vaccinarea împotriva cancerului de col uterin. Această campanie s-a concentrat pe întâlniri directe cu personalul medical şi cadrele didactice, canale directe de comunicare cu părinţii şi populaţia în general, şedinţe de informare cu părinţii, pregătite şi anunţate din timp. Astfel, după trei luni în care au primit informaţii de la specialişti vor putea decide dacă vor da sau nu acceptul pentru ca fiicele lor să fie vaccinate.
Părinţii informaţi despre
campania de vaccinare
Campania de informare va fi demarată şi în şcolile din întreg judeţul Argeş.  Odată cu începerea anului şcolar, diriginţii claselor a VI-a şi a VII-a se pot întâlni cu medicii pentru a pregăti informarea părinţilor despre vaccinarea HPV a fetiţelor din aceste clase, în cadrul programului naţional de prevenire a cancerului de col uterin. Ulterior vor fi organizate şedinţe cu părinţii, unde diriginţii vor răspunde întrebărilor părinţilor cu privire la programul de vaccinare şi le vor aduce informaţiile solicitate de aceştia anul trecut. Însă, până la şedinţe, părinţii pot să se informeze din sursele bine documentate, oficiale, puse la dispoziţie de specialişti în domeniu, cum ar fi pagina de internet www.informareHPV.ro sau linia gratuită de telefon 0-800-800-008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email