O luptătoare din rezistenţa anticomunistă zona Nucşoara, Filofteia Băşoiu (continuare)

În anul 1950, împreună cu soţul său şi fiul lor Gheorghe au fost contactaţi de Elisabeta Rizea, verişoara lui Nicolae Băşoiu, pentru a-i ajuta pe luptătorii din munţi conduşi de lt. Toma Arnăuţoiu.

A acceptat pentru că aşa a hotărât soţul său. Fraţii Arnăuţoiu, Toma şi Petre, şi alţi luptători veneau din când în când la ei acasă, în timpul nopţii şi erau cazaţi într-o saia (o stână cu o odaie unde stătea şi dormea ciobanul). Această saia se afla la aproximativ 500 de metri depărtare de casă, pe un deal, şi pe perioada primăverii şi verii era părăsită. Filofteia Băşoiu le pregătea mâncarea şi le-o lăsa într-o traistă lângă fântâna familiei. Când fraţii Arnăuţoiu împreună cu alţi luptători plecau de la saia, duceau cu ei alimente (brânză, fasole, pastramă etc.) şi haine (bocanci, mintene din pănură şi pantaloni tot din pănură neagră).

Mare parte din aceste lucruri erau confecţionate de Filofteia Băşoiu în război şi la maşina de cusut. Ceilalţi membri ai familiei nu ştiau de legătura cu partizanii, dar soacra Filofteiei se tot întreba unde sunt mămăliga şi legumele fierte rămase de la masa de seară. A aflat de „drumul” acestora abia în 1958, când soţii Băşoiu au fost ridicaţi de Securitate.

Filofteia Băşoiu a fost implicată şi în alte acţiuni de ajutorare a luptătorilor din munţi. O acţiune foarte riscantă a fost aceea de la Câmpulung, la preotul Ilie Dragomiroiu, pentru a aduce de la acesta bani pentru partizani. I-a pregătit căruţa şi i-a pus mult fân pentru cei doi cai. A ajuns la Câmpulung pe la prânz şi preotul i-a spus să mai stea ca să se odihnească caii. În acest timp, preoteasa i-a adus 300 de lei, a pus-o să-şi dea fota jos, să-şi dezlege brâul, apoi amândouă au pus banii în brâu (acesta era lucrat din lână şi se purta îndoit) şi s-a încins cu fota peste el. în timp se preoteasa o pregătea de drum, preotul a pun în căruţă, sub fân, mai multe arme procurate de la unitatea militară din Câmpulung prin intermediul unui subofiţer magaziner.  A plecat din Câmpulung spre seară, când soarele se mai domolise. Pe drumul Câmpulung-Domneşti i-a fost tare frică. Totuşi nimeni nu a întrebat-o nimic, deşi s-a întâlnit cu mai multe persoane care circulau pe jos sau cu căruţele. La un moment dat a adormit când trecea prin satul Slănic, dar caii au ştiut drumul şi astfel după miezul nopţii a ajuns acasă la Stăneşti. Săţul a luat banii şi a întrebat-o dacă preotul i-a dat şi arme iar ea i-a răspuns că nu. El a mers la căruţă, a căutat în fân şi a scos de acolo câteva arme. Filofteia Băşoiu a rămas încremenită de spaimă, ea neştiind de arme. Tot de la preotul din Câmpulung a adus medicamente după ce Maria Plop a adus pe lume fetiţa al cărui tată a fost Toma Arnăuţoiu. La câteva săptămâni după ce Maria Plop  a adus pe lume fetiţa, pe Ioana, Filofteia Băşoiu a mers la Domneşti, la magazinul lui Lepărău (acesta avea şi el legături cu partizanii), de unde a cumpărat hăinuţe pentru copil şi câţiva metri de pânză flauşată pentru scutece. Drumurile la Domneşti o făceau să-i fie teamă, astfel că se ferea de cunoştinţe pentru a nu fi întrebată unde merge şi de ce. În aceste condiţii o evita chiar şi pe sora ei Eugenia Bărboiu, căsătorită în Domneşti.  

(va urma)

Maria Băşoiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email