O lună de zile fără trenuri de călători pe ruta Curtea de Argeş – Piteşti

Pe ruta Curtea de Argeş – Piteşti nu mai circulă niciun tren de o lună de zile. Toate aceste probleme au apărut în momentul în care Autoritatea Feroviară Română a suspendat licenţa operatorului feroviar Regiotrans, ca urmare a unor neconformităţi tehnice care ar fi putut pune în pericol siguranţa pasagerilor.

„Nu îmi mai permit să ajung la facultate!”

Un tânăr student la Piteşti ne-a trimis pe mailul ziarului un mesaj disperat – „Pe relația Pitești – Curtea de Argeș nu mai circulă operatorul național de transport feroviar. În momentul în care vor surveni modificări, acestea vor fi afișate la secțiunea Comunicate de pe site-ul nostru…Așa arată răspunsul primit astăzi de cei de la CFR prin e-mail. Sunt student și de aproape o lună sunt nevoit să schimb 3 microbuze pentru a ajunge la facultate în Pitești, iar asta se întâmplă zilnic… Și zilnic cheltuiesc 20 de lei numai pe transport, ca să nu mai vorbesc de înghesuiala, mizeria și țiganii care fac scandal periodic în “motocarul” de Bascov. E jale pe căldura asta! Întrebarea mea este: Cât va mai dura această nebunie? Chiar nimeni nu are un răspuns concret? Și nu sunt singurul. Pe vremea când circulă Regiotrans, cel puțin 40 de călători făceam naveta în fiecare dimineață. Sunt disperat! Efectiv nu îmi mai permit să ajung la facultate!! Ce se întâmplă??”

Se lucrează la formarea comisiei care va evalua infrastructura

Deşi o parte din traficul feroviar al operatorului privat Regiotrans a fost preluat pentru o scurtă perioadă de CFR Călători, la un moment dat şi respectivele trenuri au fost anulate. Astfel, de o lună de zile niciun tren nu ajunge în gara Curtea de Argeş, spre nemulţumirea călătorilor care obişnuiau să apeleze la acest mijloc de transport. Însă, mai grav este faptul că nimeni nu ştie când va fi reluat traficul feroviar. „Nu ştim când vor circula din nou trenuri. Nu ştim nimic”, a fost răspunsul sec al angajaţilor de la gara Curtea de Argeş. Din păcate acelaşi răspuns l-am primit şi de la angajaţii CFR din cadrul staţiei Piteşti. „Nu ştim nimic. Întrebaţi mai departe la Bucureşti. Ei trebuie să ştie”, au spus cei de la CFR Piteşti. După câteva încercări, am reuşit să luăm legătura cu Oana Brânzan, purtător de cuvânt în cadrul departamentului de comunicare al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. Aceasta a declarat că în momentul de faţă se face o evaluare a stării în care se regăseşte calea ferată pe ruta Curtea de Argeş – Piteşti, după care respectivul traseu urmează să fie preluat de o companie de transport pentru călători. „Prin HG nr.643/2011 s-a stabilit ca infrastructura feroviară să poată fi închiriată unor alţi operatori, care au obligaţia să o întreţină. Însă, cei care o administrează au obligaţia să asigure accesul unui operator de transport. La fel s-a întâmplat şi cu linia aflată între Vâlcele şi Curtea de Argeş, care se află în administrarea RCCFTRANS şi pe care opera Regiotrans. Dar, când licenţa operatorului Regiotrans a fost suspendată au apărut problemele. Astfel, cei de la RCCFTRANS au rămas fără operator şi au decis să ne predea înapoi, în administrare, linia respectivă, iar acest lucru se poate face numai în urma unei evaluări a stării în care se află calea ferată”, a precizat Oana Brânzan.

 

Totodată, purtătorul de cuvânt al CFR SA a declarat că în momentul în care se va finaliza procedura de predare a linie de cale ferată, va fi reluat şi transportul feroviar de persoane. „După ce se încheie această procedură şi vom prelua linia de cale ferată, vom relua traficul feroviar, trafic ce va fi asigurat de CFR Călători. Momentan se lucrează la formarea comisiei care va evalua infrastructura şi va mai dura ceva timp până va fi reluată circulaţia trenurilor”, a declarat Oana Brânzan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email