O italiancă şi-a părăsit ţara pentru un soţ român şi o casă la Sălătrucu

În ultimii ani municipiul Curtea de Argeş a devenit practic a doua casă pentru mai mulţi cetăţeni străini. Aceştia şi-au lăsat în urmă ţările natale şi au venit să-şi continue viaţa în municipiul nostru sau în împrejurimi alături şi printre români. Nu le-a fost uşor la început, dar cu timpul s-au obişnuit şi acum spun că ar vrea să se stabilească definitiv aici. Cam asta este şi povestea Lucianei Rossi, o italiancă din localitatea San Giovanni care de un an de zile locuieşte în comuna Sălătrucu, după ce s-a căsătorit cu un cetăţean român.
“Am făcut un sacrificiu când am ales să vin România”
Luciana Rossi avea o viaţă frumoasă în Italia, alături de fetele sale. Mai mult decât atât, aceasta deţinea şi o mică afacere în localitatea în care trăia. Timp de 15 ani de zile a condus un magazin cu produse de patiserie şi panificaţie, după care l-a reprofilat într-unul cu produse alimentare. Însă, a decis să lase toate aceste lucruri în urmă, în momentul în care a cunoscut un bărbat din România, care ulterior i-a devenit soţ. Astfel, după ce au locuit o perioadă de timp în Italia, s-au decis să vină la noi în ţară, chiar la Sălătrucu, acolo unde locuieşte familia bărbatului. „Am venit acum un an de zile în România. De magazinul din Italia se ocupă fostul soţ împreună cu fetele mele. Am făcut un sacrificiu foarte mare când am ales să vin aici. Am mai fost acolo doar de Paşti. Acum locuiesc la Sălătrucu împreună cu familia soţului, cu socrii mei”, spune Luciana Rossi. Oamenii din comună au primit-o cu braţele deschise pe Luciana, care, la rândul său, a spus despre vecinii săi că „sunt nişte oameni calzi”. „Am întâlnit nişte oameni deosebiţi aici. În momentul în care mă pregăteam să vin aici în România, părinţii şi cunoştinţele Italia nu au fost de acord şi nu mi-au vorbit frumos de oamenii de aici. Însă, vreau să spun că sunt fericită de ceea ce am găsit. Oamenii sunt foarte calzi şi mă înţeleg bine cu ei. De fiecare dată când mă întâlnesc cu ei pe stradă îmi spun: „Italianca, ce faci?” şi îmi zâmbesc. Mă bucur că am fost bine primită”, povesteşte Luciana.
Cum arată o zi obişnuită pentru Luciana Rossi
Viaţa pe care o trăieşte aici nu seamănă deloc cu cea din Italia. Acum locuieşte împreună cu socrii, pe care îi ajută la treburile gospodăreşti. Într-o zi obişnuită femeia se trezeşte la ora 05:00 de dimineaţă, după care se apucă de treabă. „Mă trezesc la ora 05:00, iar primul lucru pe care îl fac este cafeaua pentru părinţii soţului. Apoi încălzesc apa pentru porci şi mă apuc de curăţenie. Mă apuc să şi gătesc, atât mâncare românească cât şi italienească. După aceste treburi stau la calculator şi vorbesc pe net cu fetele mele”, spune Luciana. Pentru că soţul său este tot timpul plecat în ţară cu serviciul, femeia s-a gândit să-şi caute un loc de muncă în municipiul nostru. Deloc pretenţioasă, Luciana spune poate lucra ca profesoara de limba italiană pentru copii, dar în acelaşi timp ar putea la fel de bine să lucreze chiar ca menajeră. „Am vorbit aici la o grădiniţă să iau nişte ore pentru a-i învăţa pe copii limba italiană. Însă, până acum nu am primit niciun răspuns. Vreau să îmi găsesc neapărat un loc de muncă. Pot chiar să fac curat în locuinţe. O să încerc apoi şi pe la un restaurant sau bar, dar întâi trebuie să ştiu limba română mai bine”, povesteşte femeia. Mai mult decât atât, Luciana s-a hotărât să se stabilească definitiv în România, asta deşi fetele sale, sora geamănă şi părinţii săi trăiesc în Italia.
Paola Muttoni, o altă italiancă stabilită la Curtea de Argeş
Municipiul Curtea de Argeş a atras de-a lungul timpului şi alţi cetăţeni străini. În anul 2009, Paola Muttoni, o artistă născută le Verona, s-a decis să se stabilească în municipiul nostru, după ce a locuit o bună perioadă de timp în Bucureşti. Până să vină în România  Paola Muttoni a studiat arta picturii la Academia de Arte din Verona, Italia, devenind un pictor complex, ea abordând nu numai fresca şi pictura religioasă, ci practic toate genurile picturii. Restaurarea unor imobile foarte vechi şi redarea întocmai a picturilor iniţiale este un alt talent al italiencei. Prin secret profesional ea reuşeşte să salveze o frescă veche de pe pereţii unor monumente vechi, ruine care stau să cadă. La puţin timp după ce s-a stabilit aici, Paola a fost contactată de mulţi oameni pentru a le decora propria casă. „Redau întocmai pe pereiţi casei ceea ce mi se cere sau îmi las imaginaţia să creeze. Am redat viaţă unor pereţi lipsiţi de importanţă din vile, restaurante, hoteluri, muzee şi biserici. Pun suflet atunci când lucrez şi îmi place ca orice lucru care îmi încape în mână să pară că renaşte. Un bun exemplu sunt bolovanii de râu pe care îi transform cu ajutorul pensulelor în animale”, ne-a mărturisit Paola în 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email