O firmă din Negraşi, cultivatoare de orez, construieşte o ministaţie de epurare

Primăria Curtea de Argeş a ieşit la cumpărături. Cu sume mici pentru buget, de câteva sute de milioane de lei vechi, municipalitatea a cumpărat calculatoare, sirene de alarmare, construieşte o ministaţie de epurare. În plus, a cheltuit şi pentru elaborarea documentaţiilor necesare reabilitării şi modernizării unor instituţii de învăţământ. Bizar e faptul că niciuna dintre aceste sume nu a ajuns la vreo firmă din Curtea de Argeş, deşi a fost vorba despre încredinţări directe. Potrivit legii, în cazul încredinţărilor directe beneficiarul solicită trei oferte de la trei societăţi comerciale, şi se opreşte la cea mai bună. E foarte ciudat faptul că, spre exemplu, pentru una dintre achiziţii, firma care a avut oferta cea mai bună e din comuna Negraşi. Adică, de unde a ştiut municipalitatea să ceară ofertă la Negraşi?! Oare la Curtea de Argeş a cerut ofertă vreunei firme?! Dar să le luăm pe rând.
Un arhitect cu lipici
Ziarul nostru a mai scris despre faptul că la Primăria Curtea de Argeş, lucrările care sunt încredinţate direct, adică se fac pentru sume mai mici de 100.000 de euro, sunt date cam dubios. Conform legii, trebuie cerute trei oferte şi acceptată oferta cea mai avantajoasă. O directivă europeană recentă pune accentul pe faptul că firmele din zonă ar trebui să beneficieze de acest tip de lucrări ajutând astfel la dezvoltarea zonei. Asta e teoria, căci practica la Curtea de Argeş e cu totul alta.
Pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) sunt publicate notificările de atribuire la cumpărările directe, iar Primăria Curtea de Argeş a publicat câteva şi anul acesta. Despre o parte dintre ele ziarul nostru a mai scris. Birou Individual de Arhitectură Camelia Roşu a încheiat multe contracte cu Primăria Curtea de Argeş. Spre exemplu, doar în 2013 acest birou de arhitectură a primit mai multe contracte –  servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru execuţia lucrărilor în cadrul proiectului „Modernizare, dezvoltare şi echipare a ambulatoriului Curtea de Argeş”, valoare contract 29,500 de lei, dată finalizare achiziţie 30.01.2014, D.A.L.I, Expertiză tehnică, certificat energetic – Consolidare şi reabilitare Liceu Tehnologic Auto, valoare 53,000 de lei, dată finalizare achiziţie 11.11.2013, D.A.L.I, Expertiză tehnică, certificat energetic – Consolidarea şi reabilitarea Liceului Tehnologic Constantin Dobrescu, valoare achiziţie 52,500 de lei, dată finalizare 06.11.2013,  D.A.L.I, Expertiză tehnică, Certificat energetic – Consolidarea şi reabilitarea Şcolii nr.3 Sf. Apostol Andrei, corp B, şi a Şcolii Noapteş, valoare achiziţie 52,300 de lei, data finalizare achiziţie 22.10.2013.
În aprilie 2014 a fost semnat contractul în valoare de 900 de milioane pentru „Servicii de elaborare a documentaţiei de proiectare faza proiect tenic, detalii de execuţie, documentaţii necesare obţinerii avizelor şi autorizaţiilor, faza PT, verificarea tehnică a proiectării”. Exact acesta este anunţul de atribuire, nu se ştie despre ce lucrări e vorba. Acelaşi Birou de Arhitectură a încheiat cu Primăria, tot în aprilie, un contract pentru „Prestarea serviciilor de asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru execuţia lucrărilor în cadrul proiectului „MODERNIZARE, DEZVOLTARE ŞI ECHIPARE A AMBULATORIULUI CURTEA DE ARGEŞ”, pentru 295 de milioane de lei vechi.
Cu orezul la epurare
Dacă nu ştiaţi, aflaţi că la Curtea de Argeş se construieşte o ministaţie de epurare cu 564 de milioane de lei vechi. Banii sunt pentru construcţia a două corpuri de clădire, iar lucrările le va face, surpriză, o firmă din comuna Negraşi, SC NEGRU&NEGRU BIO SRL. Societatea are ca principal obiect de activitate „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producatoare de semințe”.
Cum s-a ajuns ca Primăria să ceară ofertă de preţ la Negraşi, la o firmă care cultivă orez, am încercat să aflăm de la Primărie. „E o firmă care face de toate şi are preţuri bune….Lucrează bine, a mai lucrat cu noi”, ne-a spus Constantin Porceanu, şeful de la Investiţii. Am întrebat ce lucrări a mai făcut la Curtea de Argeş şi am cerut să ne spună şi numele celorlalte societăţi cărora le-au fost cerute oferte, şi locul din care acestea provin, dar nu am mai aflat nimic de la Porceanu, pentru că şi-a adus aminte că SC NEGRU&NEGRU BIO SRL nu a mai făcut nimic la Curtea de Argeş, şi ne-a expediat rapid cu scuza că are de făcut nişte situaţii urgente.
Cum s-a ajuns ca un cultivator de orez să construiască la Curtea de Argeş este o poveste pe care cine ştie ce organe o va desluşi.
O sirenă din Bucureşti şi calculatoare din Piteşti
Primăria a mai cumpărat şi o sirenă de alarmare de 330 de milioane. Credeţi că a luat-o din Curtea de Argeş, de la vreo firmă?! Sigur că nu! Conform anunţul de atribuire de pe SEAP, una bucată sirenă de alarmare a fost cumpărată de la SC AXATEL SERVICE S.R.L. din Bucureşti.
De asemenea, municipalitatea a achiziţionat 16 sisteme de calcul de la SC FAST ELECTRIC SRL, din Piteşti, pentru suma de 320 de milioane. Toate aceste cumpărături au fost făcute în lunile aprilie – mai, anunţurile fiind publicate se SEAP săptămâna trecută.
Se mai întâmplă un fenomen la Primăria Curtea de Argeş cu lucrările publice. Investiţiile mititele, de câteva sute de milioane, în lucrări de amenajare şi construcţii sunt date aceloraşi, ca să nu zicem aceleiaşi firme, numai că anunţurile de atribuire nu sunt publicate nici măcar pe SEAP. Deci, politica de achiziţii e cam aşa – noi, cu ai noştri, indiferent de unde ar fi ei. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email