Administrațiile locale au descoperit că sunt foarte mulți bicicliști în localitățile pe care le păstoresc și au decis că e cazul să amenajeze piste de biciclete, chiar dacă prioritare ar fi, probabil, alimentările cu apă și canalizarea. La Valea Iașului, Tigveni ori Cepari vor fi amenajați kilometri de astfel de piste. Deocamdată primăriile au achiziționat servicii de consultanță și servicii de realizare a studiilor de fezabilitate plus documentații de avizare a lucrărilor, la 100.000 sau 110.000 de lei bucata. În total, firma, căci este aceeași firmă care le face peste tot, încasează de la trei primării peste 600.000 de lei, 120.000 de euro plus TVA.
Comuna Valea Iașului a achiziționat de pe sistemul electronic de achiziții publice, SICAP, servicii de ”Consultanță obținere finanțare management proiecte piste biciclete”, și a plătit peste 20.000 de euro, achiziția având valoarea de 100.000 de lei plus TVA.
Conform SICAP, este vorba despre ”Servicii de consultanță în vederea obținerii finanțării și management de proiect pentru proiecte de înființare piste de cicliști finanțate prin AFM pentru comune cu mai puțin de 5.000 de locuitori”, iar firma cu care primarul Cristian Enescu a semnat contractul se numește S.C. TEHNO CONSULTING SOLUTION S.R.L din Pantelimon. L-am întrebat pe primar cum a găsit societatea și ne-a spus că ”a venit la noi la Primărie cu propunerea și am fost de acord”.
Pistele de biciclete, atât de necesare la Valea Iașului (?!), vor fi amenajate pe DN73C, ne-a mai spus primarul Enescu, și spre sanatoriu, în total 3,7 kilometri pe ambele părți ale străzii, iar Primăria primește de la AFM 200.000 de euro pentru doi kilometri.
La Tigveni și Cepari prețurile sunt mai mari
La Tigveni și la Cepari costurile pentru aceleași servicii au fost mai mari. Astfel, Comuna Tigveni a achiziționat tot de la S.C. TEHNO CONSULTING SOLUTION S.R.L. ”Consultanță obținere finanțare management proiecte piste bicicleta AFM comune mici”, adică ” Servicii de consultanță în vederea obținerii finanțării și management de proiect pentru proiecte de înființare piste de cicliști finanțate prin AFM pentru comune cu mai puțin de 5.000 de locuitori”, pentru 100.000,00 plus TVA. Primarul Smeu spune că vor fi făcuți între 3,5 și 3,7 kilometri de piste de biciclete ”pe marginea drumului județean”, în satele Bârsești, Bălteni și Tigveni.
Aceeași primărie a mai achiziționat de pe SICAP ”Servicii de proiectare SF/DALI proiecte piste de biciclete finanțate AFM comune mici” (Servicii de proiectare SF/DALI pentru proiecte de înființare piste de cicliști finanțate prin AFM pentru comune cu mai puțin de 5.000 de locuitori)”, la prețul de 110.000,00 lei plus TVA. Fix aceiași bani pentru aceleași servicii a plătit și Primăria Cepari. Aici vor fi făcuți aproximativ șapte kilometri de piste de biciclete, ne-a spus Claudia Dumitru, viceprimarul comunei, pe raza satelor Ceparii Pământeni, Ceparii Ungureni și Urluiești, pe DJ 678 A și DJ 703F, până la granița cu județul Vâlcea.