Primăria Curtea de Argeş a organizat la sfârşitul săptămânii trecute primul seminar de informare şi consultare publică în vederea realizării Strategiei de Dezvoltare Locală Durabilă a municipiului pentru perioada 2020-2023. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei publice, consilieri locali, agenţi economici, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, mass-media şi cetăţeni.
Reprezentanţii firmei care va realiza strategia, ABG Business Tools, au spus că „strategia este un document extrem de important, vrem să vă asigurăm că această strategie va fi făcută cât se poate de la locul faptei, respectiv de aici, din consultări şi din vizitele pe care le facem. Nu ne dorim o abordare teoretică care să furnizeze un document în plus, ci ne dorim o abordare reală pe baza unor informaţii cât se poate de corecte şi pe baza de obiective asumate corespunzător”, au explicat profesorii cu care ABG Business Tools colaborează pentru realizarea Strategiei. Aceştia au adăugat că următorul pas va fi al unei alte consultări în care vor veni să prezinte primele idei. „Facem o analiză, vom formula o serie de idei pe care noi le promovăm în discuţiile cu dumneavoastră şi vom prezenta aceste idei pentru a le analiza şi a spune ce e bine şi ce nu. Ultima fază a acestui proiect va fi o consultare publică în care să venim cu strategia în formă semifinală. Atunci vom avea un document, ce va fi disponibil şi pe site-ul primăriei, într-o consultare publică cu posibile sugestii, astfel încât după ultima consultare să putem să definim un document complet, coerent, armonizat faţă de obiectivele pe care comunitatea din Curtea de Argeş şi le propune pentru următoarea perioadă”.
Sandu Nichita – înfiinţarea unui consorţiu local
Partea a două a întâlnirii a fost rezervată dialogului cu oamenii prezenţi în sală. Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi jr. Sandu Nichita, preşedintele Argcoms şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş, care a venit cu sugestii importante: „Consider că este necesară înfiinţarea unui consorţiu local, în care parteneri sunt oamenii de afaceri, autoritatea publică locală, ONG-uri, Camera de Comerţ şi Industrie, care se unesc într-o asociere în participaţiune. Mai mult decât atât, acest grup de interese, care este un consorţiu local, este şi lucrativ, deoarece noi avem experienţa unui consorţiu, la nivelul municipiului Curtea de Argeş, care a funcţionat din 1994 şi până în 1996. Prin această formă se pot accesa ajutoare de stat, fonduri europene sau fonduri proveniente de la guvern. Aceste incubatoare de afaceri au scutiri de taxe şi impozite locale. A două chestiune pe care o supun atenţiei sunt întreprinderile sociale şi de înserţie socială, care au şi lege şi norme de aplicare, pentru a atrage forţa de muncă de care ducem lipsa”, a explicat jr. Sandu Nichita.
Caliopie Ichim – Necropola Regală ne poate aduce o notorietate pe care nu ne-o putem închipui
Un punct important al discuţiilor a fost dezvoltarea municipiului Curtea de Argeş cu ajutorul turismului. „Am auzit vorbindu-se de două obiective extrem de importante, care reprezintă baza turismului religios în oraş, Biserica Domnească şi Mănăstirea, dar aş vrea să ne învăţăm să vorbim de un nou obiectiv, care ne poate aduce notorietatea pe care nu ne-o putem închipui: doar am probat-o atunci când a fost înmormântată Regina Ana. Mă refer la faptul că ar trebui să învăţăm să spunem că avem aici Necropola Regală. Această necropolă trebuie preţuită şi foarte bine menţionată în strategia de dezvoltare, fiind un obiectiv pe care biserica l-a făcut, şi pe care îl pune pentru vecie la dispoziţia oraşului. Mănăstirea Curtea de Argeş beneficiază de un proiect de restaurare integrală în valoare de 5 milioane euro, astfel încât, la sfârşit, Mănăstirea va fi eminamente rezervată pentru vizitare, în integralitatea ei, şi nu doar parţial, cum este acum. Va fi un motiv în plus de atracţie pentru turişti, care vor putea vizita palatul şi celelalte obiective din spatele Palatului, care nu sunt astăzi accesibile”, a spus protosinghelul Caliopie Ichim.
Caliopie Ichim – comerţul stradal din faţa Mănăstirii este astăzi o ruşine
Acesta a mai vorbit de încă o problemă importantă care trebuie rezolvată cât mai curând de autorităţile locale. „Rugămintea noastră ar fi să cuprindeţi în acest plan de dezvoltare şi partea ce ţine de domeniul public din faţa Mănăstirii, astfel încât atunci când se vor organiza din nou ceremonii, spaţiul să fie pregătit ca să putem primi credincioşii şi turiştii în condiţii bune. Astăzi este doar o improvizaţie, avem un fel de parcare, avem un fel de servicii, avem lipsa de toalete publice. O altă problema care trebuie rezolvată ţine de comerţul stradal din faţa Mănăstirii care astăzi este o ruşine. În faţa Mănăstirii, la ora actuală, este un târg permanent cu fel de fel de culori şi cu piedici în faţa turiştilor, plus o mare abundenţă de cerşetori”, a încheiat reprezentantul Eparhiei Argeşului. De asemenea, despre dezvoltarea turismului în Oraşul Basarabilor au vorbit şi Dan Grecu, Adrian Dăscălescu şi Costi Neaţă.
Reprezentanţii ABG Business Tools au afirmat că definirea obiectivelor de dezvoltare trebuie realizată prin metodă participativă, adică prin consultarea tuturor partenerilor şi a grupurilor interesate sau direct influenţate de rezultatele acestor obiective. Drept urmare, au luat cuvântul şi Mariana Moise, şeful SPAS Curtea de Argeş, Ionel Păunescu consilier local şi Anatolie Socolovschi, reprezentant ADES. De asemenea, arh. Traian Ionescu a venit cu o serie de propuneri inovatoare, iar prof. Ioan Călinescu, directorul Liceului Tehnologic Auto, a vorbit despre o serie de schimbări la nivelul învăţământului local.
Gina Grigorescu