O firmă pentru confortul nostru

Zilele acestea se pune la cale transformarea Serviciului Public de Gospodărie Comunală în societate comercială. Avantajele acesteia ar fi multe, printre ele numărându-se posibilitatea ca noua firmă să lucreze şi pentru alţii, şi, poate, să scadă preţul serviciilor prestate pentru Curtea de Argeş. E greu de spus acum ce va fi, când abia se fac documentele, dar, având în vedere experienţa celeilalte societăţi nou înfiinţate, societatea de salubritate, putem spune că premisele sunt bune.

Cineva propunea, anul trecut, ca toate firmele la care Consiliul Local este acţionar unic, Aquaterm, Salubritate Publică şi acum firma de asfaltare şi reparaţii, să fuzioneze, iar de gospodărirea municipiului să se ocupe una singură. Nu ar mai trebui atunci ca Aquatermul să încheie un contract cu Serviciul Public pentru ca acesta din urmă să repare asfaltul spart pentru alimentările cu apă sau pentru avariile la reţele, nici nu s-ar mai „certa” Salubritatea Publică şi SPGC pe motiv că cine curăţă nu ştiu ce stradă. Toate activităţile necesare bunului mers al lucrurilor în oraş ar fi într-un singur loc, decizia ar fi la un singur om, s-ar reduce personalul, cheltuielile ar fi mai mici iar eficienţa mai mare.

O discuţia de acest gen s-a purtat la un moment dat şi în Consiliul Local, dar a fost o discuţie pur teoretică, nici măcar cel care a deschis-o nefiind convins că lucrurile se vor petrece aşa. Păi, cine ar avea de pierdut dacă s-ar unifica toate societăţile?! Din trei directori ar rămâne unul singur, ceilalţi doi ar putea fi maxim şefi de secţii. Personalul de pe la birouri s-ar înjumătăţi sau ar rămâne chiar mai puţin, cheltuielile cu utilităţile ar fi mai mici, pentru că societatea ar avea un singur sediu, nu s-ar mai plăti patru paznici, ca acum, la SPGC, etc.
Cine ar putea fi noul director…este o problema din cauza căreia cred că nu s-a avansat niciun pas în direcţia fuziunii. Fiecare ţine, probabil, de scaunul său călduţ şi de avantajele sale, mici sau mari. Nici alţii nu vor să se despartă de avantajele, mari sau mici, pe care le au dacă este cutare director al unei societăţi a Consiliului Local.

E clar. Pentru societăţile existente, pentru angajaţii acestora, pentru directorii lor, fuziunea nu ar aduce avantaje, dar pentru ceilalţi locuitori ai municipiului ar putea fi o rezolvare a problemelor. Pe de altă parte, şi dacă societatea va fi una mamut, deciziile se vor lua mai greu, interesele vor fi mari. Bugetul municipiului, cea mai mare parte din el, va fi concentrat în mâinile unui singur om. Cine ar avea controlul societăţii, ar controla oraşul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email