Aproape 4000 metri pătraţi din domeniul public sunt închişi cu gard
Elena Ţuţui are 72 de ani iar vecina ei, Maria Mihalache, peste 80. Sunt două bătrâne care locuiesc pe strada Angheleşti şi care încearcă de mulţi ani să obţină un acces la proprietăţile lor, acces pe care l-au avut până când un vecin a pus un gard pe stradă. Povestea e veche, iar ziarul nostru a scris prima dată despre ea în 2016. În esenţă, problema este următoarea – strada a fost blocată de un cetăţean, iar Primăria l-a somat să o deblocheze. De anul trecut Primăria i-a pus în vedere argeşeanului să facă asta, dar acesta nu s-a conformat, iar reprezentanţii Primăriei nu au mai făcut altceva.
În octombrie 2016, scriam despre o femeie care avea atunci 68 de ani, Elena Ţugui, şi care nu mai putea să ajungă acasă decât prin curtea vecinei, pentru că drumul pe care îl folosea de 50 de ani fusese închis de un vecin de-al ei, preotul Dumitru Radu.
Vecina, Maria Mihalache, o lăsa să treacă, pentru că îi era milă de ea. „În 1962 familia mea a cedat acest drum de acces pentru CAP, ca să transporte fructele din livezile de aici. Am cadastru care demonstrează faptul că este un drum de acces, e strada Angheleşti aici”, ne spunea Maria Mihalache, în urmă cu patru ani, despre terenul închis.
Pompierii nu au putut ajunge
„Dacă am nevoie de o Ambulanţă sau de pompieri nu pot ajunge la mine. Părintele îmi spune să ocolesc pe sus, pe un alt drum, dar nu pot să merg eu pe acolo, de ce să ocolesc, pe aici am trecut mereu, de 50 de ani de când sunt aici”, ne mărturisea Elena Ţuţui. Şi acum, ca şi în urmă cu patru ani, ca să ajungă la casa ei femeia trece printr-un gard de pe proprietatea Mariei Mihalache. Când are cumpărături mai multe sau are nevoie de ceva voluminos e problemă mare. „Au venit pompierii şi nu au avut ce să facă, cum să ajungă. Am avut nevoie şi de Salvare şi am coborât eu la strada principală. Porţile de la gardul meu au fost date la o parte şi vecinul a făcut un zid care a blocat strada. Sunt femeie bătrână şi singură, nu ştiu ce să mai fac… mi-e frică să nu mi se facă rău în casă şi nimeni să nu poată ajunge la mine”, ne-a mărturisit femeia.
Maria Mihalache nu are acces cu maşina la proprietatea ei din cauza străzii blocate.
Ce zicea preotul Dumitru Radu
„În primul rând eu nu am nicio legătură directă, proprietarii terenului sunt soacra mea şi soţia mea”, ne-a spus în 2016 preotul Dumitru Radu. „Drumul de acces este în proprietatea soacrei mele. După ce a reclamat de 15 – 20 de ori că ţin maşinile pe drum public, şi nu e adevărat, ce poate să facă cineva în cazul acesta..”, a mai spus preotul Radu.
A fost intentat un proces, iar instanţa a decis că gardul trebuie desfiinţat. Maria Mihalache şi fiul ei au acte şi au mers cu ele la Tribunal, iar judecătorii le-au dat câştig de cauză. Războiul nu este , însă, câştigat, pentru că acum Primăria trebuie să pună în aplicare sentinţa.
Două petiţii, niciun răspuns
În octombrie 2018 familia Mihalache a trimis o adresă la Primărie. „Solicităm (…) să interveniţi în virtutea obligaţiilor pe care le aveţi în activitatea de administrare a municipiului Curtea de Argeş şi să obligaţi persoanele care în mod abuziv au ocupat atât domeniul public privat cât şi domeniul public al oraşului să restabilească situaţia anterioară întocmirii încrisurilor care au fost desfiinţate de către instanţă şi astfel să restabiliţi ordinea socială care a fost nesocotită(…)”, se arată în adresa trimisă, adresă la care petenţii, deşi au cerut un răspuns scris, nu au primit nimic până acum.
„Primăria trebuie să preia terenul şi să elibereze domeniul public de ceea ce s-a făcut pe domeniul public. Primăria doar a scos din rolul persoanelor care au ocupat abuziv terenul respectiv. Mama le-a făcut înscris de două ori şi nu a primit niciun răspuns, în octombrie şi în decembrie 2018, aducându-le la cunoştinţă sentinţa definitivă a Tribunalului Argeş privind anularea tuturor înscrisurilor pentru suprafaţa de 4400 metri pătraţi, rămânând doar ceea ce au avut în 1990”, ne-a spus Mihai Mihalache.
Punctul de vedere al reprezentanților primariei care este? Daca exista o hotărâre definitivă care cade in sarcina lor de ce nu o pune nimeni in aplicare?