O femeie de 68 de ani acuză -„Preotul Dumitru Radu a închis strada Angheleşti”

Acesta spune că drumul este proprietatea familiei sale

Elena Ţuţui are 68 de ani iar soţul i-a murit de 15 ani. Femeia locuieşte singură într-o casă de pe strada Angheleşti, iar de o săptămână nu mai poate să ajungă acasă decât prin curtea unei vecine, prin lanul de porumb al acesteia. Vecina, Maria Mihalache, o lasă să treacă, pentru că îi e milă de ea. Elena Ţuţui nu poate să se lupte cu vecinul ei, preotul Dumitru Radu, pentru drumul de acces pe care îl are de 50 de ani, de când s-a mutat acolo şi pe care preotul l-a închis.

„În 1962 familia mea a cedat acest drum de acces pentru CAP, ca să transporte fructele din livezile de aici. Am cadastru care demonstrează faptul că este un drum de acces, e strada Angheleşti aici”, spune Maria Mihalache, de 80 de ani. Şi ea locuieşte singură şi spune că vecinul „îşi bate joc” de două femei bătrâne. „Acum o săptămână, seara, preotul a făcut gardul ca să pună porţile la stradă. Poarta mea, care era la stradă, este deja acum la proprietatea sa”, adaugă femeia.

Elena Ţuţui şi Maria Mihalache stau în curtea celei din urmă, la o masă pe care sunt aşezate sute de documente, copii după cadastre, petiţii de toate felurile adresate Primăriei, Poliţiei, etc. Sunt disperate, pentru că în zeci de ani de când locuiesc pe strada Angheleşti nu au păţit asta. „Eu o las pe vecina să treacă pe la mine, căci nu are ce să facă. Nu poate să ocolească nu ştiu cât pentru că domnul preot nu o lasă să meargă pe strada pe care o ştim aşa din 1962”, mai spune Maria Mihalache. „Dacă am nevoie de o Ambulanţă sau de pompieri nu pot ajunge la mine. Părintele îmi spune să ocolesc pe sus, pe un alt drum, dar nu pot să merg eu pe acolo, de ce să ocolesc, pe aici am trecut mereu, de 50 de ani de când sunt aici”, afirmă Elena Ţuţui. Ea mai spune că înainte de a îngrădi drumul, preotul parca maşinile pe el astfel încât să nu poată să treacă pe acolo. De altfel, femeia  depus o plângere la Poliţie şi s-a deschis un dosar de cercetare penală. „Am întrebat la Primărie ce e cu drumul acesta şi mi-au spus că e drum public şi că nimeni nu are voie să-l îngrădească”, afirmă Elena Ţuţui.

Ce zice Primăria

Într-adevăr, în 2010, într-o adresă emisă de Primăria Curtea de Argeş scrie clar – „(…) Referitor la faptul că aţi fost avertizată că o să vi se închisă drumul de acces către proprietatea dvs., vă precizăm că acest drum este domeniu public şi figurează „strada Angheleşti” şi  în fişa cadastrală depusă de doamna Radu Maria pentru autorizarea lucrărilor de împrejmuire. În cazul blocării domeniului public pe strada Angheleşti de către orice persoană, Primăria Curtea de Argeş va dispune măsurile legale ce se impun”. Adresa este semnată de primarul de atunci, Nicolae Diaconu, de secretarul municipiului, Radu Chirca, de şeful Direcţiei Arhitect Şef din Primărie, Cătălin Băşoiu, şi de un inspector al acestui compartiment.

Ce zice preotul Dumitru Radu

„În primul rând eu nu am nicio legătură directă, proprietarii terenului sunt soacra mea şi soşia mea”, ne-a spus încă de la început cel acuzat, preotul Dumitru Radu. „Drumul de acces este în proprietatea soacrei mele. După ce a reclamat de 15 – 20 de ori că ţin maşinile pe drum public, şi nu e adevărat, ce poate să facă cineva în cazul acesta..”, a mai spus preotul Radu.

El susţine că de mulţi ani a avut numai scandaluri cu cele două vecine. „Nu avem timp să stăm să dăm declaraţii la Poliţie, că de ce ţin maşina pe drumul propriu de acces, nu avem timp să dăm declaraţii la Poliţie de tot felul de invenţii”.  Dumitru Radu mai spune că proprietatea soacrei sale începe chiar de unde a montat ţevile pentru gard. „Este un drum de acces în proprietate intabulat”, a subliniat acesta. Drumul, afirmă el, este unul de acces la casa soacrei sale, şi a lăsat-o pe vecină să treacă pe acolo pur şi simplu. „E un drum pe sus, care duce la pădure”, explică preotul care ar trebui să fie calea de acces pe care să o folosească Elena Ţuţui, despre care spune că „ e o femeie de scandal”.

În ceea ce priveşte documentul emis de Primărie, Dumitru Radu afirmă că nu este drumul din cauza căruia a izbucnit scandalul. „Em am rectificat cadastrul şi se vede clar”, precizează preotul. Despre poarta de acces a Mariei Mihalache spune că „nu a existat”.

Problemele legate de vecinătăţi şi cadastre vor fi rezolvate în instanţă, dar un lucru rămâne -o femeie de 68 de ani nu mai poate ajunge la casa ei decât prin curtea unei vecine, iar cel care a decis să nu o mai lase să treacă este preot.

„Vine preotul Ilie, de la biserica de aici, la mine, şi el trebuie să treacă tot prin porumbul vecinei. A rămas şi el surprins de ceea ce a văzut, şi a zis că nu e posibil aşa ceva…”, plânge Elena Ţuţui. Ea se teme că la un moment dat nici Maria nu o va mai lăsa să treacă şi atunci o să fie vai şi amar de ea. „Pot să mor în casă singură, fără să mai pot ieşi din curte…”

 

Certurile dintre vecini sunt la ordinea zilei nu numai la Curtea de Argeş. O bucăţică de teren poate schimba complet viaţa unei familii. De obicei, bătrânii sunt victimele, aşa cum se întâmplă şi în cazul de faţă. Faptul că cel cu care se ceartă Elena Ţuţui este preot… asta este altceva. Femeia spune că a sesizat şi Arhipiescopia cu privire la aceste lucruri, dar nu a primit niciun răspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email