Nuntă mare cu ginerică de… 72 de ani


Chiar dacă pentru mulţi dintre noi pare un lucru deosebit, un bărbat din comuna Valea Danului, a avut curajul să se căsătorească, anul trecut, când avea „doar” 72 de ani. Proaspăta sa soţie este cu 13 ani mai tânără, având în momentul căsătoriei 59 de ani. Ion Vlăsceanu s-a confruntat în viaţă cu multe probleme şi greutăţi, dar nu s-a dat bătut. După ce i-a decedat soţia în urmă cu 5 ani, bătrânului i-a fost foarte greu să se descurce, dar a avut ambiţia să o ia de la capăt. „Mi-a fost greu să mă obişnuiesc fără soţia mea. La început nu mă prea descurcam, mai ales cu banii, eu având o pensie foarte mică de 9 lei (n.r. – subiect în legătură cu care ziarul nostru v-a informat zilele trecute). Era foarte greu, dar îi mulţumesc lui Dumnezeu că a avut grijă de mine”, povesteşte bătrânul, care locuia în acea perioadă în comuna Valea Danului. Astfel, prin intermediul unor prieteni, nea Ion a cunoscut-o pe Rodica Creţu, actuala sa nevastă, care locuieşte în comuna Valea Iaşului. De când l-a cunoscut, femeia s-a înţeles bine cu bărbatul şi a decis să îl ia de bărbat.

Şi-au găsit naşi şi au anunţat prietenii

„A venit un vecin la mine şi mi-a spus că a găsit un bărbat bun şi cuminte. Ştia că eu nu mai am soţ şi mi-a propus să locuiesc o perioadă cu el. El a venit şi s-a mutat la mine şi după patru ani ne-am hotărât să ne căsătorim. Acum nu regret că l-am cunoscut. Sunt foarte fericită”, spune tanti Rodica. Astfel, cei doi au stabilit nunta. În ciuda faptului că foarte multă lume nu a privit cu ochi buni această căsătorie, cei doi miri nu s-au dat bătuţi. „Am luat hotărârea aceasta pentru că aşa am considerat noi că e mai bine. Să nu ne mai auzim vorbe urâte pe aici prin sat. Ne-a mai ajutat şi un prieten care stă la noi şi am reuşit să facem lucrul acesta pe care noi îl doream foarte mult. Eu cred că a ieşit foarte bine. Cununia religioasă am făcut-o la primărie la Valea Danului”, spune bătrânul. Oamenii au reuşit să pregătească toate cele necesar pentru organizarea nunţii. Şi-au găsit naşi şi au anunţat prietenii, despre pasul important pe care urmau să îl facă. „I-am ajutat şi eu cu cea am putut. Am construit cortul şi am pregătit pe aici prin curte tot ce a fost nevoie. A fost frumos, mi-a plăcut mult. Toată lumea s-a mirat că la vârsta lui a făcut nuntă, pentru că e ceva deosebit. Însă, ambiţia lui a fost mare”, spune `nea Vasile, unul dintre vecini.

„Nuntă fără lăutari nu există”

 Împreună cu soţia sa, nea Ion a reuşit să organizeze totul. A avut chiar şi lăutari la nuntă, pentru că spune el „nuntă fără lăutari nu există”. „Mamă, am reuşit cu 15 milioane să facem nunta. Multe le-am pus noi de acasă. Am avut brânză, carne, ouă, băutura. Nu am mai cumpărat multe lucruri. Am fost îmbrăcaţi frumos, dar să ştiţi că nu am aruncat banii pe haine, pentru că am avut noi. E bine că au fost nuntaşii mulţumiţi. Au venit şi nişte prieteni din Italia la noi. A fost foarte frumos. Cu naşii ne înţelegem foarte bine şi păstrăm legătura. Am încercat să păstrăm tradiţia”, spune femeia. Nea Ion a fost felicitat de toţi oamenii pentru ce a reuşit să facă. A făcut cumpărături pentru nuntă chiar şi din pensia sa de 9 lei. „Am cheltuit 15 milioane şi am scos tot atât. E foarte bine. Am petrecut până la patru dimineaţa. Lăutarii au cântat frumos, a dansat lumea. La fel aş face, dacă aş şti că mor mâine. Din cei 9 lei pe care îi primesc pensie am cumpărat câteva pâini”, spune nea Ion. Oamenii spun că de când locuiesc împreună nu s-au certat niciodată şi întotdeauna s-au înţeles bine. „La noi în casă nu există cearta. Ne-am înţeles bine mereu. Oricum dacă moare nevasta mea caut alta şi fac altă nuntă mai frumoasă. Dar acum îmi iau una de 35 sau 40 de ani că astea îmi plac mie”, glumeşte bărbatul, plin de viaţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email