Numărul cerşetorilor s-a dublat

De fiecare dată marile sărbători creştin-ortodoxe îi atrag ca un magnet pe cerşetori în preajma bisericilor sau în unele dintre cele mai aglomerate zone din municipiu. Astfel, această perioadă este speculată din plin de cerşetorii care au ieşit pe străzile din Curtea de Argeş, unde apelează la mila trecătorilor pentru a primi ceva „de pomană”. A devenit un tablou obişnuit să vezi câţiva copii, ce ar fi trebuit să fie la şcoală, care „lălăie” două – trei cuvinte ori îndrugă o rugăciune pentru ceva mărunţiş.

„Nu avem ce să mâncăm, d-aia cerşim”

Apropierea Sărbătorilor Pascale atrage în fiecare an la Curtea de Argeş şi un număr mare de cerşetori. Aceştia ştiu că în Săptămâna Mare oamenii sunt mai milostivi şi nu puţine sunt cazurile în care scot din buzunar câţiva bănuţi pe care îi dau celor care stau cu mâna întinsă pe Bulevard, în preajma bisericilor ori în parcările supermarketuri-lor. Dacă unii pe bună dreptate nu au ce mânca, alţii se folosesc de copii de doar câţiva anişori sau de alte tertipuri pentru a fi cât mai convingători. În peisaj mai intră şi cerşetorii cu tot felul de handicapuri locomotorii, arsuri, malformaţii sau bube. Cei mai mulţi au făcut din asta o adevărata meserie, iar în zilele bune, cum sunt sărbătorile importante, obţin sume consistente de bani. „Nu avem ce să mâncăm. Avem copii mici de crescut şi nu avem cu ce. Ce să facem, să dăm în cap, să furăm? Nu facem rău la nimeni. Dacă oamenii vor să ne dea bani ne dau, dacă nu, să nu ne dea. Nu vrem să furăm”, încearcă o femeie să justifice de ce ales să cerşească.

În această perioadă, de „la datorie” nu lipsesc nici puştii, cei mai mulţi fiind de etnie romă, care aleargă pe Bulevard după trecători pentru a primi „un leu”. „Dă-mi şi mie nene un leu”, „Luaţi-mi şi mie ceva de mâncare că mi-e foame”, „Ajutaţi-mă doamnă şi pe mine că nu am ce să mănânc”, sunt doar câteva dintre replicile copiilor care trebuie să câştige ceva bani, ce mai mult ca sigur vor ajunge tot pe mâinile părinţilor, asta dacă pot fi numiţi aşa cei care îşi trimit copiii la cerşit. „Nu apuci să opreşti maşina că şi vin grămadă pe tine să ceară bani. Aşa se întâmplă mereu de sărbători. Noi suntem de vină că le dăm, pentru că altfel nu ar mai veni”, spune Mihai G., un tânăr din municipiu.

De asemenea, parcările marilor magazine din municipiu sunt înţesate de cerşetori. Aceştia aleargă după clienţi prin parcare şi nu se lasă până nu primesc bani ori ceva de mâncare. Alţii se roagă de oameni să le lase căruţurile pentru cumpărături, doar pentru a rămâne cu fisa de 50 de bani, necesară la deblocarea coşurilor respective. „Se ţin după tine până le dai ceva. Au mult tupeu toţi, dar mai ales cei tineri care sunt şi obraznici. Dacă nu le dai bani îţi mai spun şi cuvinte urâte”, spune un bărbat din municipiu.

 

Cei mai mulţi cerşetori fac asta de ani zile şi mulţi recunosc că nici nu vor să audă de un loc de muncă. Preferă să stea cu mâna întinsă către trecători şi se mulţumesc cu ceea ce  primesc de la aceştia. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email