Nu toţi cei veniţi din străinătate sunt la fel! A venit din Italia, s-a autoizolat acasă şi nici nu şi-a văzut copilul

Este o mare isterie zilele acestea pe tema celor veniţi în ţară din străinătate, mai ales din Italia. Am văzut cu toţii la ştiri imaginile şi declaraţiile celor care nu vor să stea izolaţi şi nu vor nici să intre în carantină. Iresponsabili, asta e concluzia la care am ajuns cu toţii.

Nu toţi sunt, însă, la fel. Vă prezentăm mai jos povestea unui bărbat care s-a întors de aproape două săptămâni din Italia. Când a ajuns el în România, stiuaţia era alta, dar când a ajuns acasă, în zona Curtea de Argeş, s-a autoizolat. „Am vorbit la telefon cu familia, să-mi pregătească o cameră cu televizor într-o anexă de lângă casă. I-am spus mamei să-mi amenajeze camera, să îmi lase acolo câteva bidoane de apă şi ceva de mâncare pentru când o să ajung. Le-am spus ziua şi ora aproximativă şi am convenit să stea toţi în casă când ajung eu. Avem şi o mică baie lângă camera aceea”, ne-a povestit George. A ajuns acasă cu maşina într-o seară, târziu, şi a intrat în camera din care nu a ieşit nici acum. „Mai am trei zile şi se fac cele 14 de izolare. Nu am nimic, mă simt bine”, ne-a spus bărbatul le telefon.

De când a ajuns acasă nu s-a văzut cu nimeni. S-a uitat pe geam la copilul, soţia şi la mama lui, le-a făcut cu mâna şi atât. „Vă daţi seama ce greu îmi este, să mă uit la ei şi să-mi facă cu mâna. Băiatul meu a şi plâns, că voia să intre la mine, dar nevastă-mea nu l-a lăsat. Ne vedem noi după necazul ăsta…”, povesteşte omul, cu lacrimi în voce.

Mama lui îi aduce mâncarea şi o lasă pe prag, apoi vine şi ia vasele. „Am farfuriile mele, numai mie îmi dă să mănânc din ele, nu şi ei. Le dezinfectează mama când le ia. E foarte greu, dar nu pot să îi pun în pericol tocmai pe cei pe care îi iubesc, cei pentru care am fost plecat din ţară ca să fac rost de bani”, mai spune George.

Nu vă jucaţi cu izolarea! Puteţi face puşcărie dacă nu o respectaţi!

Mai mulţi argeşeni veniţi mai ales din Italia se plâng pe reţelele de socializare dar şi la telefon, prietenilor, că se simt închişi „pe nedrept” 14 zile, în casele lor din România. Sunt reguli clare care trebuie respectate, însă, ca să-şi protejeze familiile şi copiii de dragul cărora şi pentru care spun adulţii că au plecat la muncă în străinătate. De altfel, nu este doar o chestiune de bun simţ să respecte perioada de izolare ci şi o obligaţie legală, dacă nu vor să plătească amenzi uriaşe sau să meargă la închisoare.

Pentru căl, potrivit art. 34 din  HG 857/2011, „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte (…) nerespectarea de către persoane fizice, suspecți și convalescenți de boli transmisibile, contacți și purtători sănătoși de germeni patogeni, precum și de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii și combaterii bolilor transmisibile”. Conform Codului Penal, „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email