Nu sunt bani pentru reabilitarea Gării Regale

La finalul anului trecut documentaţiile necesare anunţării licitaţiei pentru reabilitarea Gării Regale de la Curtea de Argeş au fost gata, după cum aţi aflat din ziarul nostru. După această etapă mai e nevoie ca Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii să aloce bani, iar licitaţia pentru lucrări poate fi lansată. Numai că Ministerul nu a alocat bani anul acesta.

Toate documentele au fost făcute iar avizele au fost luate

„Contractul sectorial de servicii având ca obiect întocmirea Expertizei Tehnice și a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru lucrări de „Reparații, reabilitare și restaurare clădire călători din stația CF Curtea de Argeș – clădire monument istoric a fost finalizat.

În cadrul contractului au fost elaborate: Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI), documentațiile necesare pentru obținerea certificatului de urbanism și a avizelor necesare, documentația pentru obținerea Autorizației de construire, fiind emis certificatul de urbanism și toate avizele necesare pentru execuția lucrării, inclusiv avizele de la Ministerul Culturii și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ( ISU).

Menționăm că, acest obiectiv de investiții fiind încadrat ca monument istoric de interes național, a necesitat obținerea avizelor de la Ministerul Culturii, iar valoarea mare a lucrărilor implică avizarea de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru efectuarea cheltuielilor, Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) fiind deja avizată în Consiliul Tehnico-Economic (CTE) al SRCF Craiova și al CNCF ”CFR” SA.

Următoarea etapă în derularea acestei investiții constă în aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către MTI, în calitate de ordonator principal de credite, conform Legii 500 din 2002 privind finanțele publice. După aprobarea de către MTI, poate fi lansată procedura de achiziție pentru atribuirea contractului sectorial de lucrări (proiectare și execuție)”, potrivit răspunsului primit de ziarul nostru de la Oana Brânzan, şeful Serviciului Comunicare Mass-Media din cadrul CFR.

Marea problemă, banii insuficienţi

Banii au fost mereu o problemă în ceea ce priveşte reabilitarea Gării din Curtea de Argeş. Licitaţia pentru Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) a fost anunţată de şase ori, iar cam de la a cincea licitaţie au început să fie depuse oferte pentru că valoarea estimată a contractului la primele licitaţii era mult prea mică. Din 2018 până în 2021 a încercat CFR să rezolve cu documentele menţionate mai sus. După trei ani, când au fost finalizate, a mai rămas un singur pas – lucrările propriu zise de reabilitare. Cum în acest an nu sunt bani, e clar că mai durează încă vreo câţiva ani până când va fi anunţată licitaţia, apoi câştigată şi eventual cotestată, după care contractul va fi semnat. Dacă va mai fi Gara în picioare până atunci.

Gara a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, la doar un an de la începerea lucrărilor de construcție, când a avut loc şi punerea în circulaţie a căii ferate Piteşti – Curtea de Argeş. Cu excepţia lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus aici în februarie 2003 cu un vehicul militar, toţi regii înmormântaţi la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost aduşi aici pe calea ferată.

În decembrie 2017, cu câteva zile înainte ca trenul purtând sicriul cu trupul Regelui Mihai să ajungă aici, Gara Regală din Curtea de Argeş a fost acoperită cu un mesh pentru a nu se vedea starea de degradare a clădirii.

One thought on “Nu sunt bani pentru reabilitarea Gării Regale

  1. Totul functioneaza pana se pune problema inceperii lucrarilor; aprobari , rapoarte, studii multe – adica partea de servicii cu bani multi pentru acoliti si munca mai nimic. Pentru executie – promisiuni a la Grindeanu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email