Nu mai sunt bani pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap

Persoanele cu handicap din municipiul, cu o viaţă şi aşa chinuită, sunt nevoite să ducă zilnic o luptă crâncenă pentru a se putea descurca. Teoretic, aceste persoane au o mulţime de drepturi. Însă, din păcate, în realitate acestea se confruntă cu o mulţime de probleme. Nu pot intra în instituţii publice sau nu au acces la transportul în comun pentru că nu există rampe. Pe lângă toate acestea se mai confruntă şi cu dificultăţi financiare cauzate de neachitarea la timp a indemnizaţiilor de care beneficiază în fiecare lună.
Potrivit conducerii Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Curtea de Argeş, în acest moment nu sunt bani pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. „Nu au venit banii de la Guvern şi nici nu ştim când vor veni. De la bugetul de stat se achită 90% dintre aceste drepturi financiare, restul fiind de la bugetul local. Au mai fost probleme şi anii trecuţi când am înregistrat întârzieri la plata indemnizaţiilor”, a declarat Mariana Moise, şeful SPAS.
Nicolae Diaconu: „Vom aloca bani de la bugetul local”
Plăţile aferente indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, dar şi salariile asistenţilor personali trebuie asigurate de la bugetul de stat. Anual însă, banii prevăzuţi sunt insuficienţi pentru a acoperi necesarul pe parcursul celor douăsprezece luni şi din această cauza indemnizaţiile se plătesc cu întârziere spre sfârşitul anului. În acelaşi timp, primarul Nicoale Diaconu susţine că pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap se pot aloca bani de la bugetul local. „Vom găsi o soluţie pentru a rezolva această problemă. Vom face probabil o rectificare de buget, dacă de la Guvern chiar nu vor veni banii necesari. Legea nu spune foarte clar de unde trebuiesc plătiţi aceşti bani aşa că putem lua şi de la bugetul local, aşa cum s-a mai întâmplat şi în anii trecuţi”, a declarat edilul.
În municipiul nostru aproape 100 de persoane beneficiază de indemnizaţii de handicap, iar pentru plata acestora sunt necesari peste 60.000 de lei. „Avem în plată 97 de persoane cu handicap pentru care trebuie să plătim suma totală de 64.490 de lei, iar pentru salariile celor 54 de asistenţi personali avem nevoie de 35.000 de lei”, a mai spus Mariana Moise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email