Nu mai ajung banii pentru pârtia de schi de la Molivişu

Studiul de fezabilitate trebuie actualizat, pentru că preţurile au crescut de 2-3 ori

Construirea pârtiei de schi de la Molivişu este iarăşi în impas, deşi cel mai mare obstracol de până acum, scoaterea din fondul forestier a domeniului schiabil, a fost trecut în vară, o dată cu apariţia Hotărârii de Guvern „pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național, cu compensare, de către Primăria comunei Arefu a terenului în suprafață de 3,0730 ha, în vederea realizării obiectivului <<Construire pârtie de schi A1 Ghițu Molivișu>>”.

„Acum lucrăm la Planul Urbanistic Zonal, s-a făcut scoaterea din fondul forestier. O să trebuiască să actualizăm şi Studiul de Fezabilitate pentru această investiţie, pentru că devizele nu mai sunt valabile. Preţurile au crescut de 2 – 3 ori şi avem probleme cu finanţarea”, ne-a spus Gabi Dică, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivişu. „Consiliul Judeţean, cu care ne aflăm în asociere, ar trebui să participe cu investiţii, dar ne uităm şi la fondurile europene, să vedem dacă suntem finanţabili”, a mai spus şeful ADI Molivişu. În acest scop se poartă discuţii cu ADR Sud Muntenia, şi se pare că pârtia de schi ar putea primi finanţare europeană. „Sper ca până în iunie anul viitor să ştim dacă suntem finanţabili şi apoi să semnăm contractul”, este optimist Gabi Dică.

Plângere penală pentru „management defectuos”

Staţiunea de schi Ghiţu Molivişu e un proiect vechi, care a avut parte de numeroase greutăţi. Pe 27 aprilie 2012, la sediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară  Molivişu din comuna Arefu, în calitate de beneficiar, s-a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu, comuna Arefu, judeţul Argeş”. Contractul a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului era de 73.434.349,96 lei, iar obiectivul general – dezvoltarea turismului montan pe toată durata anului în arealul climatic Ghiţu – Molivişu,  prin realizarea infrastructurii generale (reţele de energie electrică, apă, canalizare, drum de acces) şi specifice de turism (pârtii de schi, infrastructură de agrement la baza pârtiilor – piscină, spaţii pentru activităţi recreative şi aerosolar, loc de joacă pentru copii, teren de sport multifuncţional, pistă de cicloturism, observator turistic).

Primul preşedinte al ADI Molivişu a fost Pavel Bârlă, fost viceprimar la Arefu, pe numele căruia a fost depusă o plângere pentru „management defectuos”.

În martie 2016, Adunarea Generală a Acţionarilor a decis ca preşedintele ADI să fie Gabi Dică, iar acesta a publicat un raport chiar la începutul mandatului său după ce a văzut în ce stadiu se află lucrările. „Stadiul fizic de execuție a lucrărilor este de 15%. Pentru execuția lucrărilor au fost semnate contracte cu căștigătorul licitației SC Qualitech Solution SRL, Ciofrângeni, Argeș, lider de asociație, cu asociații Doppelmayr Sielbahnen GMBH Austria, SC Luciu Con SRL Buzău și SC Bora Industrial SRL Maramureș, cu susținătorii tehnici Simsons Distribution SRL Cluj Napoca, Instal Expert SRL Cluj Napoca și Metalint SRL Cluj Napoca. Pe parcursul lucrărilor o parte din asociați se retrag, iar SC Bora Industrial preia toate obligațiile și responsabilitățile proiectului. Ulterior, SC Bora Industrial își schimbă denumirea în SC Infrasit Bergamo SRL” se arată în raportul menţionat. Infrasit Bergamo este firma despre care procurorii italieni susțin că ar face parte din gruparea ‘Ndrangheta.

2 thoughts on “Nu mai ajung banii pentru pârtia de schi de la Molivişu

  1. Stai sa îl vezi peste 2 ani… Vor fi niște probleme se vor suprapune 2 colturi și din aceasta cauza nu se ia avizul de la autoritate și va trebui refăcut studiul. Peste 4 ani va expira termenul de punere în funcțiune al telecondolei și tot asta. Dar băiatu asta muncește.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email