Nu l-am văzut niciodată pe arhiepiscop atât de supărat. Politica îl face furios.

Ieri s-a petrecut un fapt fără precedent la Curtea de Argeş. Ziariştii argeşeni au stat de vorbă cu Înalt Prea Sfinţitul Calinic aşa cum, poate, nu au mai făcut-o niciodată. Înaltul şi-a făcut timp şi de câteva pilde, dar cel mai mult a vorbit de ceea ce-l doare cel mai tare acum, vizita procurorilor DNA la biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, prietenul său până nu demult, Constantin Nicolescu. Despre ceea ce s-a întâmplat la sediul CJ şi despre declaraţiile făcute de arhiepiscop citiţi un amplu material în paginile ziarului nostru.

Nu l-am văzut niciodată aşa de supărat pe Înaltul. Ieri era furios de-a dreptul, din moment ce a spus clar şi răspicat că un senator PDL l-a ameninţat, că unii oameni din Curtea de Argeş, oameni de afaceri, am presupus, au făcut tot felul de lucruri şi plângeri din cauza firmelor Arhiepiscopiei care luau din profitul propriilor firme. ÎPS a prezentat presei tot felul de copii după facturi şi chitanţe, după procese verbale de recepţie şi de execuţie, încercând să contcacareze unele acuzaţii pe care procurorii le-au adus. Ce-i drept, nu Arhiepiscopiei, sau cel puţin nu deocamdată, ci preşedintelui Consiliului Judeţean, repet, unul dintre foştii, de-acum, prieteni ai ÎPS.

Scriam în urmă cu două zile că Înaltul a intrat în politică. Anticipam că simpatia ÎPS se îndreaptă acum spre altă culoare a curcubeului. Să se fi săturat arhiepiscopul să vadă numai roşu în faţa ochilor, şi să fi ajuns la concluzia că e mai …sănătos să mai pigmenteze puţin culoarea preferată?

Politica e în tot şi în toate, se vede treaba că a ajuns la concluzia aceasta ÎPS, tracasat de multele probleme pe care le are. Îmi amintesc că acum câteva luni, şefi ai organelor de control nu mai conteneau cu declaraţiile referitoare la faptul că nimeni nu e mai presus de lege, iar Biserica face parte din sistemul acesta, în care nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege. Asta scriam acum două zile, iar ieri totul s-a adeverit şi a fost chiar confirmat de ÎPS Calinic, cel care a spus că e posibil să se fi declanşat un război politic. Prima bătălie pare să fie câştigată de senatorul Mircea Andrei, despre care a vorbit arhiepiscopul, dar războiul nu este format doar dintr-o bătălie.
ÎPS Calinic s-a supărat rău. Pe politică, pe reprezentanţii ei, pe presă, pe toată lumea. Nu înţelege de ce toţi par să-i fie acum împotrivă, când domnia sa nu a vrut decât să „facă bine” pentru comunitate şi pentru enoriaşi. Societăţile pe care le-a înfiinţat erau pentru oameni, pentru a vinde o pâine la colţ de zid sau pentru a repara un drum de ţară care duce la o biserică. Aceasta este varianta sa, procurorii au altele, şi doar aceştia trag o concluzie.

Apropierea de cealaltă culoare politică nu i-a adus foloase arhiepiscopului. Ori s-a schimbat prea târziu, ori nu a făcut ceea ce aşteptau alţii. „L-am bălăcărit pe preşedintele Consiliului Judeţean că drumurile sunt proaste în Argeş, ştiţi că i-am zis asta de multe ori”, a încercat ÎPS o oarecare delimitare de Constantin Nicolescu. A încercat să arate, prin declaraţiile acestea, că a luat distanţă. Sigur. A vorbit despre aceste lucruri de multe ori. Cei pe care i-a crezut noii săi prieteni nu sunt, însă, mulţumiţi. Pentru ei, nu vorbele sunt importante, iar faptele încep să se petreacă. Deocamdată, începutul nu e deloc bun pentru Arhiepiscopie. Un scandal în care ar fi târât PSD-ul şi reprezentanţii Bisericii argeşene, la cel mai înalt nivel, cui ar folosi?! E clar că în niciun caz arhiepiscopului, oricât de furios sau iute s-ar manifesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email