Nimeni nu va aduna câinii de pe străzi!

Directorul Serviciului Public de Gospodărie, Serviciu care ar trebui să-i prindă, spune că nu are echipă de hingheri, nici specialişti şi nici bani pentru capturarea maidanezilor

Cetăţenii, disperaţi, propun să-i exportăm în China

Problema creşterii numărului de câini vagabonzi pe străzile din Curtea de Argeş este intens discutată în aceste zile în oraş. Faptul că mai sunt câteva zile şi începe şcoala iar haitele de maidanezi şi-au făcut din nou apariţia pe străzi şi prin cartiere a declanşat pe reţelele de socializare un val de proteste. Poze cu mulţi câini tolăniţi la soare sau plimbându-se pe Bulevard au fost postate cu zecile. Un cetăţean propune, mai în glumă mai în serios, exportul către China al maidanezilor, dar cei mai mulţi spun că e vina oamenilor care aduc câini la Curtea de Argeş din comunele învecinate şi îi lasă pe la ghenele de gunoi.

Materialul publicat de ziarul nostru săptămâna trecută, intitulat „Începe şcoala. Ce facem cu câinii?” a stârnit o adevărată dezbatere pe facebook, cetâţenii propunând diverse soluţii ori aducând noi informaţii, cu toţii cerând însă  insistent rezolvarea problemei. Iată cele mai interesante comentarii.

Ce cred cetăţenii

Rodica Bica – „Vă rog să luați măsuri în legătură cu acești câini, e orașul plin de câini și parcul Manole de asemenea nu poți merge în parc de frica câinilor. Vă rog încă o dată rezolvați problema cáinilor !

Emilia Simona – „Chiar in dimineața zilei de azi m-au încăierat câinii in parcul Terasa 1Mai…sunt cel puţin 7 la număr..pleci la ora 6.00 la seviciu şi rişti să ajungi la urgență….AUTORITĂŢILE , fac apel, luați măsuri, acela e şi drumul copiilor spre şcoală!”

Ion Ghica – „ Autoritățile nu vor face nimic, până când câinii nu vor mai omorî un om…”

Simona Surdu – „Primarul ce face, doarme?! Desigur, dânsul și familia nu merg printre câini, nu au astfel de trasee periculoase și atunci dă-i încolo de proști, pe ceilalți. Dar dacă nu plătesti vreo taxă, vreun impozit, s-a terminat… sterilizarea ar ajuta mult, dar deja sunt câini… să îi ia pe toți de pe străzi și rapid, că suntem în 2019 !! De când mă știu au fost câini pe sub mașini care îți sar pe la picioare…pe la blocuri peste tot, de nu ai cum să pleci pe jos dimineață nici până la stație… Dar bine că primarul a adus-o pe Ruby, de exemplu, și că pune instalații de Crăciun (mare parte din vina e și a oamenilor pentru că le place, întind o sârbă imediat prin bâlciuri, în loc să depună cereri, reclamații și să spună că nu vor concerte și rahaturi ci rezolvarea problemei câinilor). Cu banii aia făcea un adăpost, dacă nu mai e loc în alte părți,cine știe…că e mult mai important. Să ferească Dumnezeu să păţesc eu ceva sau vreun membru al familiei mele cu câinii ăștia, că sigur va fi dat în judecată.. asta e act criminal deja, nu mai e nepăsare, cum să fii încăierat și poate mușcat de un animal, în ziua de astăzi, în plină stradă?!(…) Ce așteptați, să moară cineva?!”

 Narciza Groza – „Este doar o idee: Mai avem în oraș Liceu Agricol cu profil Veterinară? Sub supravegherea unui medic veterinar se pot face castrări/sterilizări câinilor fără stăpân. Așa se implică a noastră comunitate, viitorii tehnicieni veterinari învață meserie practic, costurile sunt minime și ar putea fi încadrate la material didactic de practică iar înmulțirea și agresivitatea animalelor rezolvate?”

Serviciul Public nu are soluţii

Între timp, Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC), cel care ar trebui să-i adune de pe străzi, se ocupă de documente. O comisie de la SPGC a preluat teoretic biobaza de la Valea Sasului, şi mai are nevoie doar de hingheri, maşină specială, instrumente, timp şi chef de muncă.

„S-a semnat procesul verbal de predare primire a adăpostului de la Valea Sasului şi atât. Nu putem să ne ocupăm de câinii vagabonzi”, spune directorul SPGC, Ioan Ghiţă. „Nu avem oameni şi nu avem bani alocaţi. Trebuie să luăm autorizaţie de la Direcţia Sanitar Veterinară şi avem nevoie pentru asta de un tehnician veterinar angajat şi de o maşină echipată şi utilată corespunzător”, precizează Ghiţă.

Problema pare fără rezolvare, cel puţin în viitorul apropiat. Serviciul Public nu a primit de la Primărie niciun leu pentru activitatea de ecarisaj şi, spune Ioan Ghiţă, nu vede cum ar putea să primească. „Nu avem capitol bugetar. Noi avem două formaţii – reparaţii străzi şi spaţii verzi. Unde să încadrăm hingherii?”, se întreabă şeful SPGC. Acest serviciu s-a ocupat de ecarisaj până în urmă cu aproape 10 ani, când s-a înfiinţat Societatea de Salubritate. Atunci avea echipă de hingheri şi tot ce îi mai trebuia, dar acum Ioan Ghiţă spune că este imposibil. „Cine să prindă câinii, femeile de la spaţii verzi, cei care lucrează la reparaţia sau asfaltarea străzilor?! Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care serviciul de ecarisaj merge la SPGC şi atât”, ne-a mai spus directorul Ioan Ghiţă.

Lipseşte un tehnician

Legea prevede clar ca la adăpostul pentru câini să fie angajat un tehnician veterinar care să aibă grijă de animale, explică Ioan Ghiţă, iar SPGC nu are în organigramă un astfel de post, iar asta este doar una dintre probleme.

Prin urmare nu există o soluţie, deşi câinii de pe străzi s-au înmulţit spectaculos, după cum recunoaşte şi Ioan Ghiţă. Argeşenii trebuie să aibă grijă ei înşişi de ei şi de copiii lor, căci de la administraţia locală sunt slabe şanse să primească ajutor, dacă avem în vedere declaraţiile directorului SPGC.

Problema este că începe şcoala, iar haitele de câini se adună în apropierea şcolilor şi prin cartiere, deci pericolul este maxim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email