Oficial, Transfăgărăşanul se deschide pe 1 iulie, dar o mulţime de turişti merg la munte la fiecare sfârşit de săptămână. Se poate ajunge, deocamdată, până aproape de tunelul Bâlea, dar drumul e mizerabil, plin de gropi şi, pe alocuri, de bucăţi de stâncă.
„Este îngrozitor ce se întâmplă aici. Ca să nu te enervezi ar trebui să te uiţi doar pe sus, la munte şi la cer. Nici aşa nu poţi, pentru că zguduiturile maşinii care trece prin gropi nu te lasă”, spune Mihai Barbu, din Bucureşti. Bărbatul este originar din Corbeni, una dintre ultimele comune dinainte de Transfăgărăşan, şi când vine în vizită la părinţi, merge şi la munte. „Din an în an e mai proastă şoseaua. Gropile sunt mai mari, pietrele cad mai des, vai de noi. La ce peisaj e aici, ar trebui puţină grijă”, e de părere omul.
Până la cabana Valea cu Peşti, drumarii au cârpit asfaltul ca pe vremea lui Pazvante, cu roaba de material şi cu lopata, dar mai departe nu s-au dus. Şi asta s-a întâmplat anul trecut. Anul ăsta, Dumnezeu cu mila.
Tunelul groazei
Nu sunt prea multe tunele până sus la Bâlea, dar şi cele care sunt reprezintă adevărate pericole. Plasele sunt rupte, şoseaua e mizerabilă, picură apa din tavan.
Pe măsură ce urci, munţii cu puţină zăpadă pe creste, izvoarele care se scurg pe stânci şi turiştii care se opresc să facă poze îţi distrag atenţia de la inamicul public numărul 1, asfaltul spart. Câte un ciopor de oi care traversează alene şoseaua îţi lasă timp să vezi problema cea mare a Transfăgărăşanului, infrastructura de doi lei. Marius s-a oprit cu familia să facă poze, la trei kilometri de Bâlea, lângă un izvor care sclipeşte în soare. „Vin pentru prima dată aici. M-au adus nişte prieteni, noroc că am venit cu maşina lor, eu nu urcam cu maşina mea până aici, că nu vreau să-i schimb bucşile. E foarte frumos muntele, chiar şi turmele de oi fac parte din peisaj, nu m-am supărat că am stat douăzeci de minute ca să treacă strada, dar drumul e prost”, crede Marius, din Bucureşti.
Uitaţi de Dumnezeu
Problemele infrastructurii în zonă sunt cunoscute, dar nerezolvate de mult timp. Ştefan Borzaş, şeful Districtului de Drumuri Naţionale Căpăţîneni, district care se ocupă de Transfăfărăşan, îi sfătuieşte pe turişti să se aventureze spre munte doar dacă au Dacii sau Loganuri. „Le-am spus oamenilor, dacă au alte maşini, e păcat de ele. Parcă ne-a uitat Dumnezeu. Nimeni nu ştie dacă se va face ceva. Noi am făcut deszăpezirea, şi se poate trece, dar atât. În alţi ani se făceau mici reparaţii la gropi, anul ăsta nu s-a făcut nimic. E declarat drum turistic, dar atât. Păcat, pierdem foarte mult”, spune Borzaş. Licitaţiile multianuale s-au ţinut şi au fost câştigate de societatea piteşteană Argecom, afirmă directorul Districtului, dar tot nu se ştie cine ar trebui să facă minimele reparaţii, măcar cele care se făceau în anii anteriori. O altă bilă neagră pentru Transfăgărăşan este şi deschiderea sa oficială anunţată pentru 1 iulie, în condiţiile în care acest lucru era programat, anterior, mult mai devreme.