Asociația Montană Vidraru: „Nici în această vară Cetatea Poienari nu va fi deschisă publicului”

Sub titlul „Cetatea Poenari. Stadiul lucrărilor iunie 2024”, Asociația Montană Vidraru arată ce lucrări s-au mai făcut în ultimele luni la Cetatea Poienari și spune că, cel mai probabil, Cetatea nu va fi deschisă publicului nici în această vară.

„Cetatea Poenari este un obiectiv turistic de prim rang din Argeș care poate atrage anual sute de mii de turiști iar redeschiderea cetății trebuie să aibă loc cât mai repede.

Față de momentul ianuarie 2024, când am văzut ultima dată cetatea, progresele sunt vizibile.

Scările de acces par în mare parte finalizate. Pe toate treptele a fost turnat strat nou de ciment iar mâna curentă este gata pe aproape întreaga lungime a scărilor.

Acoperirea scărilor cu ciment nou a dus la reducerea înălțimii treptelor ceea ce poate genera neplăceri la coborâre.

Mâna curentă (balustrada) pare finalizată, fiind vopsită pe întreaga lungime. Neplăcut este faptul că grosimea țevilor din care este compusă balustrada variază, lăsând senzația că nu toate țevile au fost achiziționate din același lot.

Zidurile exterioare ale cetății par finalizate, grosimea acestora fiind de aproximativ 150 cm. O parte din schele sunt îndepărtate.

Față de ianuarie 2024 la turnul donjon s-au efectuat cele mai multe lucrări. Există scări de acces zincate până la baza turnului iar pe vârf a fost montat un acoperiș transparent. În turnul donjon era un miros puternic de mucegai și umiditate din lipsa ventilației naturale.

Deși este vizibil avansul lucrărilor față de ianuarie 2024, totuși sunt puține lucrări pentru o perioadă de 6 luni.

Daca în ianuarie eram optimiști în ceea ce privește deschiderea accesului la Cetatea Poenari în această vară, față de cantitatea de materiale de construcție depozitate în cetate, inclusiv pe trepte și avansul lucrărilor în aceste 6 luni, nu credem că mai este posibil deschiderea cetății în această vară.

Vom anunța stadiul lucrărilor la începutul toamnei.

Priveliștea splendidă asupra văii Argesului a rămas neschimbată”, conform postării pe facebook a Asociației menționate.

Ce lucrări se fac

Vă reamintim că, potrivit contractului, principalele categorii de lucrări sunt: reabilitarea paramentelor aparente degradate prin îndepărtarea mortarelor necorespunzătoare preparate cu ciment; plombări și rostuiri executate cu mortare de var; înlocuirea cărămizilor degradate; refacerea protecției părții superioare a zidurilor: restaurarea pavimentelor și pardoselilor degradate cu materiale similare celor originale; restaurarea eventualelor componente artistice din piatră – ancadrament Turn 5 (Donjon); marcarea tuturor golurilor certe de uși si ferestre și/sau reîntregirea acestora după caz; marcarea caturilor acolo unde există urme certe; restaurarea cisternei; reîntregiri parțiale pe verticală și orizontală a unor ziduri, pe baza rezultatelor studiilor arheologice si istorico – arhitecturale, cu marcarea intervențiilor, pentru protecția vizitatorilor (Curtina Est).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email