Sunt angajați care nu și-au mai luat concedii de opt ani pentru că nu s-a putut
La Curtea de Argeș, Poșta stă pe un butoi de pulbere. Angajații au o listă lungă de nemulțumiri, dar nu vor să intre în grevă pentru că, spun ei, asta i-ar afecta pe locuitorii municipiului și ai comunelor limitrofe.
Oficianții spun că nu-și pot lua concediile, și s-a ajuns la situația în care se iau 4 ore într-o zi concediu, iar în altă zi încă patru ore. Sunt zeci de ani de când un oficiant nu și-a luat măcar jumătate din concediu o singură dată. În mediul rural, situația este și mai gravă pentru că sunt salariați sunt persoane care nu au mai luat concediu de patru sau chiar opt ani. Cine vrea concediu trebuie să-și găsească înlocuitor, și asta e foarte greu. Spre exemplu, o doamnă poștaș în mediul rural, care nu mai avusese concediu de patru ani, a găsit până la urmă pe cineva care să-i țină locul, omul a luat adeverință de la medicul de familie care confirma că e apt de muncă, dar la Poștă a fost refuzat. Oficianții spun că e foarte posibil ca în acte să figureze și perioade de concediu, numai că asta nu se întâmplă și în realitate.
O altă nemulțumire a celor de la Poștă este aceea că salariile sunt mici, aproape minimul pe economie după zeci de ani de muncă, iar asta duce la pensii la fel de mici (1500 de lei după 35 de ani de muncă la Poștă). Se muncește mai mult, dar fără bani în plus – spre exemplu, plata prin tichetele sociale. În acest context trebuie menționat că, deși trebuie scanate toate documentele pentru fiecare persoană care beneficiază de aceste tichete și care plătește facturile astfel, Poșta de la Curtea de Argeș nu are un scanner.
Contracte de muncă suspendate și repuse a doua zi
Un lucru dubios este și faptul că pe 31 decembrie contractele de muncă sunt suspendate, iar pe 1 ianuarie încetează suspendarea contractului de muncă. Așa se întâmplă și în prima zi de Paști, când contractul este suspendat și repus a doua zi. Angajații instituției nu știu de ce se face asta, deși și-au întrebat superiorii.
Mai sunt și alte nemulțumiri – nu există la Poșta Curtea de Argeș o femeie de serviciu, oficianții plătesc din salariile lor acest serviciu.
O doamnă angajată la Poștă a făcut un calcul conform căruia salariul ei net ar fi de puțin peste 900 de lei, întrucât are 700 de lei spor de vechime precum și alte sporuri, toate fiind incluse salariu.
Am solicitat un punct de vedere despre toate acestea Companiei Poșta Română încă de luna trecută, dar până astăzi nu am primit niciun răspuns.