Necropola nu va mai adăposti şi mormintele episcopilor de Argeş

Deşi se numeşte Necropola Arhiepiscopală şi Regală, noua catedrală de la Curtea de Argeş în care va fi înmormântată Regina Ana nu va mai adăposti şi mormintele episcopilor de Argeş, aşa cum s-a stabilit iniţial, în 2009, când a fost pusă piatra de temelie. „Intenţia iniţială a fost ca Necropola să adăpostească şi mormintele episcopilor de Argeş, dar s-a renunţat între timp, ca să fie mai mult spaţiu liturgic pentru credincioşi”, spune protosinghelul Caliopie Ichim, stareţul Mănăstirii Argeşului. „Locurile pentru ierarhi ocupau prea mult spaţiu”, adaugă acesta. Astfel, cele 12 locuir de veci vor fi ocupate doar de membrii Familiei Regale.

Pe 10 mai 2009, de Ziua Regalităţii, a fost pusă piatra de temelie a viitoarei Catedrale Episcopale şi Regale. La acest moment important au participat şi reprezentanţii Casei Regale, Principesa Margareta şi Principele Radu, arhiepiscopul Calinic, şi reprezentanţii administraţiei locale.Piatra de temelie a fost pusă de Familia Regală şi episcopul, pe atunci, Calinic.

„Astăzi se împlineşte gândul nostru şi cel al Casei Regale. Prin această construcţie, se va împlini tradiţia legăturii dintre regalitate şi Biserica Ordodoxă Română”, declara, cu această ocazie, ÎPS Calinic. „Să fie întrun ceas bun. Ziua de astăzi reprezintă un moment important pentru întreaga Românie, este un moment de întoarcere la demnitate, mândrie şi continuitate românească”, a completat Principele Radu. Catedrala va purta hramul Sfintei Filofetia şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi este construită de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului la iniţiativa şi cu sprijinul Casei Regale. Imediat după slujbă, la Palatul Episcopal a fost semnat şi Protocolul referitor la înălţarea Catedralei. Noul locaş de rugăcine va semăna cu Biserica Domnească, iar la intrare va avea un plan semicircular, ce prevede 12 locuri de veci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email