„Ne intră şerpii în casă!”

Argeşenii care locuiesc în cartierul 1 Decembrie  din Curtea de Argeş se tem ca şerpii să nu intre în apartamentele de la parter. Ei spun că nu îndrăznesc să-şi lase copiii în parc din acelaşi motiv. Albia râului Argeş, plină de bălării, e o adevărată şerpărie, cred ei.

Strada 1 Decembrie, aflată în apropierea Mănăstirii Argeşului, este un nod rutier important al oraşului. Traficul greu dinspre Râmnicu Vâlcea, Piteşti ora Barajul Vidraru pe aici trece. În intersecţie se află podul peste râu iar albia este plină de buruieni înalte de un stat de om, printre care mişună şerpii.

 „Mi-e frică atunci când aud zgomot pe conductele de apă să nu intre vreun şarpe, să nu ne trezim cu el în casă. Eu sunt mai fricoasă de felul meu, şi mă sperii”, spune Elena B. Femeia locuieşte în blocul F3A, aflat în imediata apropiere a râului. Vecina ei, Mariana A., o susţine. „E periculos să ne lăsăm copiii şi nepoţii în părculeţ singuri. Se mai duc şi la apă şi nu se ştie. Sunt vecini care locuiesc la case şi s-au trezit cu şerpii în curte”. O altă locatară, Mariana B., spune – „Mă mai duceam să clătesc covoare la râu, că nu încap în maşina de spălat, dar când am văzut şerpi  am fugit cât am putut”.

Nu doar pe strada 1 Decembrie sunt probleme de acest fel. După cum aţi aflat dintr-un număr anterior al ziarului nostru, pe Bulevard, lângă farmacia Catena, un cetăţean a fotografiat un şarpe care se încălzea la soare. La târgul săptămânal, o altă reptilă a fost călcată de o maşină chiar la intrarea în târg. O doamnă ne-a povestit că era să calce pe un şarpe în părculeţul copiilor de lângă piaţa Ivancea, iar un vecin de al ei a păţit la fel aproape de intrarea în bloc. Şerpi au mai apărut prin oraş şi în ani trecuţi, dar doar câte unul şi rar. Acum, municipiul pare să fie sub asaltul şerpilor, în toate cartierele, în toate parcurile şi, mai grav, la locurile de joacă pentru copii.

„Şerpii vin după şoarecii de lângă ghenele de gunoi”

Autorităţile locale de la Curtea de Argeş spun că nu ştiu de această situaţie şi că vor vedea ce se poate face. Albia pârâului Valea Iaşului este plină de buruieni, iar directorul  Serviciului Public de Gospodărire Comunală, Ioan Ghiţă, spune că „probabil şerpii vin după şoarecii de lângă ghenele de gunoi”. În privinţa albiei nu îşi aminteşte dacă a fost curăţată. În urmă cu câţiva ani, Curtea de Argeş a fost lovit de inundaţii, toate pâraiele de pe raza oraşului dar şi râul umflându-se şi aducând în oraş buşteni, bucăţi de beton din poduri, bucăţi de zid. Unele au fost luate de cei de la Serviciul Public, dar au rămas şi locuri, cum este cel de pe strada 1 Decembrie, în care viiturile au rămas. Cum nimeni nu a încercat să le ia, au crescut buruieni în jurul lor. Paradisul şerpilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email