Muzeul plăteşte 80 de milioane fostei avocate a popilor

În prezent, Biserica Domnească se află în administrarea Muzeului Municipal, dar de peste cinci ani există un proces prin care Arhiepiscopia o revendică. O mică victorie a fost obţinută  în 2009, când,  în urma unui alt proces, preoţii au câştigat dreptul de a oficia aici slujbe religioase.  Procesul este la Sibiu, pentru că Arhiepiscopia a cerut strămutarea lui acolo, pe motiv că fostul director al Muzeului, Florin Scărlătescu, avea legături de rudenie cu reprezentanţi ai instanţei argeşene. Pe de-o parte, reprezentanţii Episcopiei Argeşului şi Muscelului spun că „a venit momentul ca Biserica Domnească să se întoarcă acolo de unde a plecat” şi au revendicat atât lăcaşul de cult cât şi incinta . La polul opus se află reprezentanţii administraţiei locale, care spun că cererea de revendicare nu este întemeiată, întrucât „Biserica Domnească este un monument istoric din grupa I, de importanţă naţională şi internaţională, iar bunurile aparţinând domeniului public sunt inalienabile, prin urmare nu pot fi înstrăinate”. Despre mersul procesului aţi aflat din ziarul nostru, ori de câte ori au fost noutăţi.
De ce nu mai sunt buni juriştii
Muzeul Municipal a fost reprezentat în procesul cu Arhiepiscopia de unul dintre juriştii Primăriei, Anişoara Luca. Ani în şir, jurista a mers, mai rar sau mai des, la termenele date de Tribunalul Sibiu. Până anul trecut, când s-a schimbat conducerea muzeului, iar noul manager, Ştefan Dumitrache, a venit cu idei noi. Într-o discuţie anterioară despre acest proces, în care îl întrebam ce crede despre multele amânări şi despre prestaţia juristului din Primărie, Dumitrache ne spunea că acesta are un  merit foarte mare, acela că a reuşit să obţină amânări. Între timp se pare că a găsit o soluţie mai bună, şi a angajat un avocat, pe cel care a reprezentat Arhiepiscopia, Corina Iunker. „Muzeul poate să angajeze un avocat. Dl. Dumitrache a şi făcut asta în procesul cu Arhiepiscopia”, ne-a spus secretarul Primăriei, juristul Radu Chirca, şeful Oficiului Juridic din Primărie. El a adăugat că Dumitrache a şi prevăzut bani pentru plata serviciilor avocatei, aproximativ 80 de milioane în acest an, în bugetul instituţiei, buget aprobat de Consiliul Local.
Care mai e stadiul procesului
„În fiecare săptămână trebuie să merg la Arhivele naţionale să caut documente, iar dna. avocat caută la arhivele de la Piteşti”, ne-a spus Ştefan Dumitrache despre acest proces cu o miză foarte importantă pentru ambele părţi implicate – Eparhia Argeşului şi Muscelului Curtea de Argeş, reclamant, Muzeul Municipal Curtea de Argeş, Primăria Curtea de Argeş reprezentat prin primar, Consiliul Local Curtea de Argeş, municipiul Curtea de Argeş prin primar, în calitate de pârâţi. Pe 20 februarie instanţa a mai dat un termen, pe 17 aprilie, pentru „efectuarea expertizei”, deşi, potrivit managerului Muzeului, există documente vechi şi foarte clare care fac referire la acest monument din toate punctele de vedere. Acum expertul va măsura terenul aferent Bisericii Domneşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email