Muzeul a bătut palma cu Arhiepiscopia în problema Bisericii Domneşti

80 de milioane de lei vechi a plătit Muzeul Municipal avocatei Corina Iunker ca să îl reprezinte la procesul pe care îl are cu Arhiepiscopia pe tema Bisericii Domneşti. Prima sentinţă, pronunţată după 8 ani de procese de Tribunalul Sibiu, a nemulţumit pe toată lumea pe motiv că e „neclară”. Arhiepiscopia a propus încheierea unei tranzacţii, adică stingerea litigiului în anumite condiţii. De peste o lună de zile se discută despre această tranzacţie, iar Arhiepiscopia a trimis la şedinţa de Consiliu Local din octombrie peste o sută de popi ca să-i convingă pe consilieri să-şi dea acordul. Nu a reuşit, deşi au vorbit despre un proiect cu finanţare europeană de 5 milioane de euro care ar fi putut fi pus în practică dacă autorităţile locale renunţau la proces. Reprezentanţii preoţilor au spus că proiectul se poate pierde dacă nu se încheie tranzacţia la sfârşitul lunii octombrie. Nu s-a făcut tranzacţia atunci, dar la sfârşit de noiembrie, la următoarea şedinţă de Consiliu Local, iar s-a vorbit despre banii de la UE. De data aceasta a venit la şedinţă avocatul angajat de Muzeu, Corina Iunker, care a ţipat la secretarul Radu Chirca şi la consilieri pe motiv că „din 2007 Primăria nu a făcut nimic la proces”. Onorariul avocatei a fost de 80 de milioane, au spus consilierii, care au încercat să potolească elanul oratoric a acesteia.

Ce primeşte fiecare parte

După multă vorbărie, Consiliul Local şi-a dat acordul ca Muzeul să încheie tranzacţia cu Arhiepiscopia, iar pe 9 decembrie, la următorul termen al procesului, aceasta va fi prezentată instanţei. Dacă judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia vor găsi de cuviinţă să o accepte, atunci fiecare parte din proces va renunţa la pretenţii şi va obţine ceea ce vrea, adică Arhiepiscopia va avea un teren în suprafaţă de 1865 metri pătraţi, Biserica Sf. Nicolae, zidul de incintă al bisericii, ruinele zidului de incintă al primei biserici, turnul de la poarta al incintei bisericii, zidul de incintă al Bisericii Domneşti şi zidul de împrejmuire Biserica Sf. Nicolae Domnesc.

 

Pe de altă parte, Muzeul ar primi terenul în suprafaţă de 7345 metri pătraţi, situat pe strada Negru Vodă, nr.1, zid incintă al Curţii Domneşti, turnul de poartă al Curţii Domneşti, casa tradiţională, ruinele caselor domneşti Neagoe Basarab şi grupul sanitar. Termenul procesului este 9 decembrie, iar dacă judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia vor accepta înţelegerea părţilor, orice altă pretenţie dispare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email