Municipiul porcilor şi al găinilor


Chiar dacă suntem în secolul XXI, în municipiul nostru sunt sute de persoane care se ocupă de agricultură şi în mod special de creşterea animalelor. De asemenea, sunt înregistraţi şi 49 de agenţi economici a căror activitate este axată pe agricultură. Datele statistice arată că la Curtea de Argeş suprafaţa agricolă totală este de peste 4.000 de hectare împărţită astfel: 695 hectare teren arabil, 283 hectare livezi şi pepiniere, peste 2.000 de hectare păşuni şi aproape 900 de hectare sunt ocupate cu fâneţe. Anual, pe terenurile cultivate recolta se ridică 190 de tone grâu şi secară, 1.000 de tone de porumb boabe, 733 tone de cartofi, 429 tone de legume şi peste 2.000 de tone de fructe. Bineînţeles nu lipsesc nici apicultorii şi se estimează că în prezent sunt aproximativ 79 de apicultori, care se ocupă de 3.000 de familii de albine.

Peste 2.000 de porci, 4.359 de oi şi 22.515 păsări

La o simplă vizită în cartierele mărginaşe, nu prea întâlneşti case unde să nu vezi câteva găini sau măcar un porc. Cei care se ocupă de îngrijirea lor sunt pensionari şi spun că nu ar renunţa nici în ruptul capului să crească animale. “De când eram copil, am avut câte o orătanie în curte. În fiecare zi iau câteva ouă, mai tai o găină pentru o ciorbă. Înainte aveam şi câteva oi, dar am renunţat, că nu mai are cină să stea cu ele”, ne spune tanti Ioana, în timp ce roboteşte prin grădină. Locuieşte în cartierul Poştei şi, pe lângă animale, are o grădină de toată frumuseţea. “Acum am îmbătrânit şi nu prea mai pot să mă ocup de toate. Dar şi aşa, cum să nu am eu o roşie, nişte cartofi sau varză în grădină? Cum să dau banii pe castraveţii lor crescuţi cu chimicale? Nici nu mă gândesc”, adaugă femeia. La câteva case depărtate locuieşte familia Simion. Deşi au trecut de 70 de ani, cei doi soţi cresc două vaci, vreo 10 găini şi câteva gâşte. “Nu e mare lucru. Avem o grădină mare, lângă casă şi acolo ducem vacile să pască. E mai greu iarna, că trebuie să le dăm fân. Dar merită. Din asta trăim. Mai vindem şi pe la vecini câte un kilogram de lapte şi mai câştigăm un ban. Cu găinile şi gâştele e şi mai simplu”, ne explică Vasile Simion. Cu siguranţă acestea nu sunt doar cazuri singulare, pentru că în municipiu sunt crescute 1.600 de bovine, 2.191 de porcine, peste 4.000 de oi şi 22.515 păsări. La acestea se adaugă 550 de capre şi 350 de iepuri, conform statisticilor.

Avem 64 de căruţe

La nivelul municipiului, utilajele agricole nu sunt foarte multe şi numără 39 de tractoare, 29 motocositoare, 35 pluguri de tractor, 12 grape cu tracţiune mecanică, 7 semănători, 3 maşini pentru îngrăşăminte, 5 maşini de stropit şi 5 instalaţii pentru muls. Multe persoane aleg să lucreze pământul cu animale şi aşa poate fi explicat numărul mare pluguri şi grape cu tracţiune animală. “Pentru un petic de pământ, doar nu oi da banii pe tractor? Vorbesc cu vecinu’ care are căruţă şi îmi ară el. Mă costă şi mai puţin şi lucrează aşa cum vreau eu”, completează Vasile Simion. În total, la Curtea de Argeş sunt înregistrate 64 de căruţe, 50 de pluguri şi 18 grape cu tracţiune animală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email