Municipiul gropilor – Strada 1 Decembrie, în pericol de prăbuşire

Argeşenii se vaită şi încearcă să le ocolească pe cât posibil, presa locală scrie mai tot timpul despre ele, iar autorităţile spun că ori e asfaltul prost ori a fost sare prea multă în iarna trecută. Este vorba, desigur, despre gropile care ne fac viaţa grea la Curtea de Argeş, fie că suntem şoferi sau pietoni. Ele, gropile, apar mai ales primăvara şi de multe ori li se adaugă celor din primăvara trecută şi din urmă cu două primăveri şi tot aşa. Noi, cetăţenii, facem reclamaţii peste reclamaţii la Primărie, ei, cei care ne conduc, nu răspund niciuneia, sau ne spun ce scriam mai sus – e asfaltul prost ori a fost sare prea multă în iarnă. Că asfaltul e prost, nu putem să ştim noi asta, dar suntem convinşi că a fost cumpărat la preţul asfaltului la calitate extra, iar cu iarna şi zăpada, ne scuzaţi, dar nu au fost trei luni din iarna trecut în care să fie fost tot timpul zăpadă pe carosabil.
Mai întâi, Bulevardul
Pe Bulevardul cu care se mândresc edilii tot timpul au început să apară gropi de vreo doi ani. Serviciul Public a mai cârpit din găuri, dar asfaltul turnat astfel a ţinut, inevitabil, până în toamnă cel mai mult. Acum, gropile sunt mai multe şi mai mari.
Gropi sunt şi în spatele Primăriei, în parcarea amenajată anul trecut şi asfaltată de acelaşi Serviciu Public. Întrebat despre craterele din asfalt, directorul Serviciului Public de Gospodărie Comunală, SPGC, Ioan Ghiţă, a spus că nu e treaba domniei sale, că trebuie ridicate gurile de canal la nivel. Cine trebuie să facă asta nu se ştie.
Bani pentru reparaţii capitale la asfaltul de pe Bulevard nu sunt anul acesta şi probabil nici în anii următori, aşa că ne putem aştepta ca lucrurile să se înrăutăţească.
Străduţele centrale, dezastru
Pe străduţele apropiate de centru găsim aceleaşi gropi. Nu chiar aceleaşi, dar sunt la fel de periculoase. În faţa farmaciilor, lângă trotuar, în mijlocul carosabilului craterele din asfalt sunt prezente la tot pasul la Curtea de Argeş. În cartierul Posada, spre exemplu, a fost asfaltată de vreo doi ani artera aflată în prelungirea  străzii Nevers, şi în fiecare primăvară e plină de gropi pe o aceeaşi porţiune. Şi acum e la fel, şi la fel va fi şi la anul după ce SPGC va umple gropile. Lucrarea nu pare să fi fost făcută aşa cum trebuie, căci altfel nu ar fi trebuit să se strice mereu.
Cel mai mare pericol
Cel mai periculos pare însă de departe să circuli pe strada 1 Decembrie. Aici asfaltul pare să se prăbuşească, în dreptul stadionului cel mic. Locatarii zonei au reclamat de nenumărate ori la Primărie că li se zguduia casele când trec maşini grele pe stradă, că imobilele au început să crape, dar nimeni nu a făcut nimic, în afara, desigur, a câtorva lopeţi de asfalt puse conştiincios de angajaţii SPGC cam odată la câteva luni. Măcar pentru aceşti din urmă argeşeni, care locuiesc pe strada 1 Decembrie, Primăria are o jumătate de veste bună – strada va fi asfaltată complet. Partea proastă este că nu se ştie când. Licitaţia pentru lucrările aferente contractului „Reabilitare carosabil şi trotuare străzile:1 Mai,Traian, Lascăr Catargiu, 1 Decembrie 1918, în municipiul Curtea de Argeş”, a avut loc în noiembrie, anul trecut, dar încă se verifică documentele. Valoarea contractului scos la licitaţie este de 3 milioane de lei noi, puţin sub un milion de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email