Municipalitatea vrea să reabiliteze ansamblul San Nicoară

Ruinele de la San Nicoară sunt în administrarea Arhiepiscopiei de ani buni. Nu s-a făcut nimic acolo, cu excepţia unui gard, iar reprezentanţii municipalităţii spun că, din cauza faptului că Arhiepiscopia nu şi-a îndeplinit obligaţiile, San Nicoară ar fi revenit la Primărie. Cert este că între cele două instituţii, Primăria şi Arhiepiscopia, există o dispută pe această temă, numai că primarul Nicolae Diaconu vrea să termine odată pentru totdeauna cu acest conflict şi să refacă ansamblul pe banii comunităţii. „Ne-am propus să alocăm bani pentru reabilitarea ansamblului San Nicoară, un important monument al oraşului”, a declarat edilul la dezbaterea publică ce a precedat aprobarea bugetului de către Consiliul Local, dar nu a precizat nici suma şi nici lucrările care ar putea fi făcute. Probabil se va face un proiect, aşa cum încep toate investiţiile, şi abia după aceea administraţia locală va vedea ce îşi permite să facă în zonă, în funcţie de sumele necesare.

De 14 ani Ruinele sunt administrate de Eparhia Argeşului

Vă reamintim că în anul 2002, Consiliul Local Curtea de Argeş a hotărât să dea în administrare Eparhiei Argeşului şi Muscelului Ruinele San Nicoară, precum şi suprafaţa de 1200 metri pătraţi teren, iar şapte ani mai târziu, printr-o nouă hotărâre, s-a aprobat menţinerea în administrarea Eparhiei a Ruinelor San Nicoară şi a terenului aferent.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Eparhie, în perioada 2002-2007 s-au făcut adrese la Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia Monumente Istorice pentru obţinerea avizului în vederea începerii lucrărilor de restaurare. Direcţia Generală Patrimoniu Cultural Naţional – Direcţia Monumente Istorice şi Arheologie şi-a dat acordul pentru propunerea de reîntregire volumetrică a Bisericii Ruinele San Nicoară, iar apoi s-a primit aviz favorabil privind intervenţii urgente la Biserica San Nicoară, în vederea efectuării cercetărilor, a investigaţiilor şi a sondajelor de specialitate, pe baza cărora urma să se decidă propunerea de restaurare, se arată în comunicatul citat. Urmare acestei adrese, profesorul Sergiu Iosipescu a efectuat două campanii de săpături arheologice, raportul fiind transmis celor în drept.

„În aceste etape s-a urmărit obţinerea de informaţii privind istoria sitului arheologic, cât şi descoperirea parametrilor de construcţie a acestui monument istoric emblematic pentru Eparhia Argeşului şi Muscelului. Arhitecta Constanţa Carp a întocmit oferta definitivă pentru proiectare, suma fiind de 150.000 lei, şi un deviz general privind cheltuielile necesare realizării lucrărilor de intervenţii urgente la Biserica San Nicoară, în sumă de 467.551 lei, inclusiv TV”, potrivit celor de la Eparhia Argeşului. Între timp sumele probabil că au crescut, dar interesul pare să fi scăzut.

Acelaşi comunicat, singurul emis pe această temă, în ciuda solicitărilor presei, precizează că „Arhiepiscopia Argeşului și Muscelului s-a ocupat în perioada 2002-2011 de curăţenia parcului, întreţinerea ruinelor şi toaletarea copacilor, cu introducerea curentului electric, a apei, construirea unui spaţiu pentru muncitori şi păstrare de unelte, împrejmuirea cu gard, montare de schelă”. Despre ce a mai făcut Arhiepiscopia după 2011 cu proiectul referitor la Ruine nu mai avem veşti oficiale, ci ştim doar ceea ce vedem cu ochiul liber. Nimic.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email