Municipalitatea ar putea plăti repararea şi construirea bisericilor

O reglementare legală apărută la sfârşitul lunii august ar putea însemna o adevărată piatră de moară pentru bugetul Curţii de Argeş. Potrivit acesteia, „sprijinul financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România poate fi alocat din bugetele locale ale judeţelor (…), precum şi din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor”.
De curând a avut loc sinaxa stareților și a starețelor din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. În cadrul discuţiilor „au fost abordate și aspecte din punct de vedere economic legate de construcțiile care se desfășoară pe teritoriul Eparhiei în cadrul mănăstirilor”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei, care precizează că „s-a evidențiat posibilitatea încadrării activităților din așezămintele monastice în bugetele locale ale primăriilor din fiecare comună și oraș”.
Ce se întâmplă la Curtea de Argeş
În Monitorul Oficial, partea I, nr. 548 din 29 august 2013 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 647/ 2013 privind stabilirea serviciilor publice esenţiale la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Actul normativ reglementează aprobarea serviciilor publice esenţiale fără de care unităţile administrativ-teritoriale (aflate în situaţie de criză financiară sau insolvenţă) nu pot funcţiona. Prin sintagma servicii publice esenţiale, actul normativ face referire la acele activităţi de interes general care îndeplinesc în mod regulat şi continuu o nevoie socială apreciată ca fiind de interes public. Între aceste servicii publice esenţiale este enumerată şi religia.
Pe teritoriul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului sunt, în diferite faze de construire, peste 40 de biserici, şi, în lumina noilor reglementări, fiecare dintre el ar putea fu susţinută financiar de primăriile localităţilor pe ale cărui teritoriu se află. La Curtea de Argeş, cel mai important lăsaş este necropola regală, care trebuie finalizată din octombrie 2011, dar la care încă se mai lucrează. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email