Municipalitatea a rezolvat problema concedierilor: Consiliul Local a dat afară „fraierii”!

Celebra Ordonanţă prin care autorităţile locale sunt obligate să facă reduceri de personal şi de cheltuieli a ajuns la termen. Astăzi toţi primarii trebuie să-şi fi rezolvat problemele, în caz contrar putând răspunde penal. La Curtea de Argeş, ca de obicei, totul a fost lăsat pe ultima sută de metri, şi tot ca de obicei, amărâţii şi „fraierii”, după cum s-a exprimat consilierul Gheorghe Bugeac, pleacă acasă, în vreme ce unii dintre „boierii” de prin birourile Primăriei pot sta liniştiţi. Numele lor sonore sau pilele care i-au propulsat sunt încă bune.

Mai întâi, consultări

Joi dimineaţă, aleşii urbei au fost chemaţi la „consultări” de către primarul Nicolae Diaconu, motivul fiind noua organigramă a Primăriei şi a instituţiilor subordonate. Propunerea executivului se referea la transmiterea serviciului de salubritate către societatea Aquaterm, pentru salvarea posturilor muncitorilor. Poate că lucrurile s-ar fi simplificat, în ciuda intervenţiilor „sonore” ale peremiştilor, dacă nu s-ar fi intrat în amănunte. Aşa, s-a descoperit că directorul Serviciului Public nu vrea să-i dea directorului Aquaterm şi utilaje, că Aquaterm ar trebui să participe la licitaţii ca să câştige dreptul de a curăţa oraşul, că oricum costurile ar fi fost mai mari cel puţin cu valoarea TVA-ului, etc. Nu s-a ajuns la nici un rezultat, iar pentru vineri a fost convocată o şedinţă extraordinară pentru lămurirea problemei. Termenul impus de Guvern se apropia vertiginos. Şi s-a făcut şi şedinţa de vineri.

„Oraşul e mai murdar ca acum cinci ani!”

Şeful PRM Argeş, consilierul Gheorghe Bugeac, a sintetizat părerea multora dintre colegii săi – „Vreţi să daţi afară tot din fraierii care muncesc!”, după ce a văzut noua propunere a primarului, şi anume ca reducerea de personal să se facă de la Serviciul de Gospodărire Comunală (SPGC). Costel Stan a spus că primarul trebuie să aibă „un grad de libertate” care să-i permită să ia „anumite decizii” şi apoi să poată să fie tras la răspundere. Tot el a afirmat că „oraşul e mai murdar acum decât în urmă cu cinci ani, când SPGC avea mai puţini angajaţi”.
Haosul a pus stăpânire pe sala nouă a Primăriei, aleşii strigând unii la alţii, şi aproape toţi la primar. Destul de calm, date fiind circumstanţele, Nicolae Diaconu a mai încercat o explicaţie, iar colegul său de partid, Constantin Panţurescu a sărit să-l ajute, dar degeaba. Scandalul a continuat. Viceprimarul Costinel Vasilescu a propus ca de la fiecare departament să fie tăiate 20% din posturi, inclusiv din Primărie, dar propunerea sa nu a obţinut votul colegilor.

„Vă bateţi joc de oameni!”

S-a trecut la votarea noilor organigrame, iar când s-a ajuns la cea a SPGC, directorul acestuia, Ioan Ghiţă, şi-a pierdut cumpătul şi a strigat, parcă mai ales în direcţia presei – „Vor fi cu 43 de salariaţi mai puţini, adică aproape 50%!”. Bugeac a izbucnit iar –  „Investiţiile care s-au făcut la Curtea de Argeş s-au făcut cu oamenii ăştia! Daţi-i afară! Vă bateţi joc de oameni şi de cetăţeni! Poate sunt firme care nu au de lucru şi vor să preia activitatea asta!”.
Au votat pentru noile organigrame pesediştii, pedeliştii şi Cristian Mitrofan, de la PNL. La final, primarul a mai scos odată iepurele din căciulă, numai că s-a dovedit că era un iepure mort. „Vă propun să externalizăm serviciul de salubritate şi să-l transformăm în societate comercială”, a spus acesta şi a stârnit iar un val de proteste. „Dom’le, asta nu o facem, ce nu înţelegi!”, s-a revoltat Ion Şerban.
Prin urmare, legea a fost aplicată. De la Primărie au ieşit la pensie cei care trebuia să iasă mai de mult şi au fost tăiate posturile vacante. Tot au mai rămas două, la departamentele „investiţii şi achiziţii publice” şi la „management de proiect”. Ori trebuie să termine şcoala odrasla vreunui baştan, şi vrea serviciu la Primărie, ori altă persoană importantă vrea să-şi schimbe jobul, pentru că investiţiile se vede că tind spre zero, iar la proiecte europene deocamdată la Curtea de Argeş doar s-au dat bani pentru diferite (sau aceeaşi?!) firme de consultanţă, dar banii ăia mulţi despre care vorbea primarul încă nu au ajuns. Or fi pe la Piteşti…
La finalul  şedinţei, salariaţii Primăriei erau toţi în hol, aşteptând verdictul. Au părut uşuraţi că şi-au păstrat slujbele, aşa prost plătite cum sunt. Chiar aşa, dacă se vaită că sunt lefuri mici, de ce se cramponează de ele, ei şi şefii lor?! Să fie oare pentru că nu ştiu să facă prea multe sau că într-o firmă privată nu s-ar descurca?! Rămâne de văzut. Până una alta, problema reducerii de personal a fost rezolvată la Curtea de Argeş ca de obicei. Au plecat „fraierii”, ăia care făceau ceva. Măturau străzile, mai rar, mai prost, dar le măturau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email