Mărţişoarele de zahăr, cele mai frumoase cadouri

Mare agitaţie ieri, la tarabele comercianţilor care vând mărţişoare. Argeşenii cu greu puteau trece pe trotuarele din faţa magazinului Vidraru sau din apropierea bisericii Sfântul Gheorghe, din cauza vânzătorilor care şi-au amplasat mesele cu mărţişoare, transformând municipiul într-un adevărat bâlci. În zona magazinului Vidraru corturile comercianţilor au format un culoar pe care se înghesuie câteva zeci de argeşeni, care caută mărţişorul potrivit pentru persoanele dragi. Elevi, tineri, oameni în vârstă, cu toţii studiază atenţi zecile de cutii cu mărţişoare pentru a găsi ceva pe gustul fiecăruia.
Comercianţii spun că deşi vânzarea a mers mai bine în ultimele două zile, nu se poate compara cu ceea ce a fost acum câţiva ani. „Au început să se mai mişte lucrurile în ultimele zile. Însă, de la an la an merge din ce în ce mai prost. Oamenii nu mai au bani. În general se cumpără cele mai ieftine. Se vând foarte bine broşele sau mărţişoarele cu zodii”, spune un comerciant.
Cele confecţionate manual sunt cele mai căutate
Pe tarabe comercianţii au, în afara mărţişoarelor, foarte multe cadouri rămase de la Valentine’s Day, cum ar fi ursuleţii de pluş sau inimioare de diferite dimensiuni, inscripţionate cu mesaje de dragoste. Însă, clienţii spun că s-au săturat de kitsch-ul de pe tarabe, şi de multe ori preferă să înlocuiască tradiţionalul mărţişor, considerat „simbolul primăverii”, cu un buchet de flori. „Nu am ce mărţişor să cumpăr. Pe tarabe găseşti tot felul de prostii care nu se pot numi mărţişoare, iar acele flori mari în cutii de plastic sunt de-a dreptul oribile. Nici nu ai cum să porţi aşa ceva şi nu văd cine cumpără astfel de lucruri. Cred că în loc de mărţişor voi lua un buchet de flori pe care îl voi lega cu un şnur alb-roşu”, spune Mihai Naum, din municipiu. La mare căutare sunt mărţişoarele confecţionate manual.
O idee originală
O tânără comerciantă vindea mărţişoare „dulci” confecţionate din zahăr. Aceste au preţuri cuprinse între 5 şi 20 de lei, în funcţie de mărime. De asemenea, argeşenii pot gusta din materia primă înainte să cumpere un coşuleţ sau o floricică din zahăr. „M-am gândit că este o idee originală care ar putea atrage mai mulţi clienţi. Vânzarea merge bine. Le ofer celor care doresc să cumpere şi posibilitatea de a gusta din câteva floricele de zahăr. Este mult de muncă la ele şi trebuie să ai mare răbdare. Eu le-am confecţionat şi pot să vă spun că la un coşuleţ muncesc cam trei ore”, ne spune comercianta. Şi vânzătorii de flori au „simţit” o uşoară creştere a vânzărilor, în ultimele zile. Bucheţelul de ghiocei se vinde cu 1,5 lei, zambilele cu 8 lei, iar un trandafir cu 7 lei. „Da, am vândut mai bine în această perioadă. În prima săptămână din luna martie lumea cumpără flori pentru că de multe ori le oferă în loc de mărţişoare. De asemenea, bărbaţii mai cumpără pentru Ziua Femeii. Însă, faţă de alţi ani merge mai slab. Se vând acum de 1 martie ghioceii şi zambilele, iar cele mai căutate buchete sunt cele în jurul sumei de 15 lei”, spune un vechi comerciant de flori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email