Luni este 1 martie, iar în municipiul nostru au apărut deja tarabele cu mărţişoare. Cei mai mulţi comercianţii şi-au aşezat mesele în zona magazinului Vidraru, în speranţa că anul acesta vor avea vânzare mai mare decât anii trecuţi. Argeşenii nu se înghesuie încă să cumpere pentru, că spun ei, este prea devreme. „Suntem la început şi nu prea sunt clienţi. Eu stau de câteva ore în ploaie şi nu am vândut nici un mărţişor. Nu am dat nici măcar unul de un leu. Poate că sâmbătă şi duminică va merge treaba mai bine. Atunci va fi apogeul. Din 1995 vând mărţişoare, dar ca anul acesta să meargă aşa prost nu am mai văzut”, spune unul dintre comercianţii de mărţişoare, în timp ce îşi înveleşte marfa cu o folie subţire de celofan. Pe tarabe se găsesc mărţişoare de diferite dimensiuni, multicolore, din sticlă, ipsos, plastic, puf sau chiar din metale preţioase. Vânzătorii ambulanţi îşi laudă marfa care mai de care, sperând să atragă cât mai mulţi cumpărători, pentru că nu au muncit un an întreg pentru a se întoarce acasă cu „simbolurile primăverii” nevândute. „Haideţi domnişoară să vă dau coşarul care vă aduce noroc. Tot anul veţi fi ferită de ghinion!”, strigă nea Marian, încercând să convingă o clientă.
„Soacra mea a lipit 15.000 de floricele”
Dintre vânzătorii de mărţişoare unii preferă să le confecţioneze singuri, în timp ce alţii le cumpără de la marile en-gros-uri din Bucureşti. „Eu le aduc de la Europa aşa cum le vedeţi. Nu le confecţionez eu. Este adevărat că profitul este mai mic, dar oricum nu mă gândeam să fac mare lucru, pentru că vânzarea merge foarte prost anul acesta. Am cumpărat şi mai puţine. Astea pe care le vedeţi sunt toate. Mă bazez pe vânzarea florilor, care se potrivesc zilei de 1 martie”, spune unul dintre comercianţi. Un alt vânzător ne-a spus că lucrează la confecţionarea mărţişoarelor împreună cu familia, chiar din timpul verii. „Toate pe care le am sunt făcute de noi în familie. Soacra mea care are 85 de ani, a lipit peste 15.000 de floricele dintre acestea. Este o muncă foarte migăloasă, care cere foarte mare atenţie. Materialele le luăm de la diferite croitorii, deşeuri cum se spune, iar cartonul îl cumpărăm, iar apoi îl decupăm noi. Le vând cu preţuri cuprinse între 50 de bani şi 3 lei în funcţie de mărime. Oricum anul acesta ne-au omorât taxele. Acum plătim 300 de lei pentru a închide şi deschide firma, plus un impozit pentru zilele în care o avem deschisă. Este prea mult pentru noi”, spune un alt comerciant.
Mărţişoarele cu Hannah Montana la mare căutare
Şi în acest an, ideile trăsnite sunt cele mai apreciate. Mărţişoarele hazlii şi viu colorate sunt preferatele doamnelor şi domnişoarelor care abia aşteaptă ziua de 1 Martie pentru a-şi le agăţa în piept. Fetiţele sunt atrase de „mărţişoarele” care o reprezintă pe Hannah Montana, confecţionate din carton pe care este lipită o poză a cântăreţei. Cele mici nu se lasă până nu-şi conving părinţii să le cumpere un astfel de mărţişor care costă doar 1 leu. De asemenea, coşarii, trifoiul cu patru foi şi potcoavele sunt la mare căutare în acest an. „Am de toate felurile. Coşarul şi potcoava costă 5 lei. Anul trecut s-au vândut foarte bine. Oamenii cumpără de astea mai mari pe care le dau copiilor să ducă la şcoală. Fiecare are gustul său. Eu am şi mărţişoare de argint. Preţurile sunt de la 5 lei şi până la 40 de lei, cât costă un lanţ mai gros. Am diferite modele şi mărimi”, spune Ionuţ, un alt vânzător. Este drept că pe foarte multe tarabe mai sunt şi acum produsele care au rămas nevândute de la Valentine’s Day. Însă, acestea se pare că nu mai atrag pe nimeni. „Am văzut acele inimioare mari, roşii, care sunt de la Sfântul Valentin. Mai sunt şi animăluţele de pluş, dar mie nu-mi plac deloc. Ce astea sunt mărţişoare? Eu prefer ceva mic, simbolic”, spune Alina, o tânără din Curtea de Argeş. Argeşenii care trec pe culoarul format printre tarabe se uită, întreabă de preţ şi… cam atât. Oamenii spun că duminică va fi ziua de cumpărături. „Nu cumpăr de acum. Mai este până luni. Vreau să văd şi eu preţurile. Sincer nu prea am văzut nimic care să-mi placă în mod special. Îmi plac mult potcoavele şi coşarii de argint. Sunt foarte frumoase”, spune Marius.