Mărţişoare din lemn sau piele, noutăţile acestui sezon

Mărţişoarele care au „invadat” municipiul reprezintă primele semne că primăvara bate la uşă, chiar dacă vremea de afara contrazice oarecum acest lucru. Modele diverse, clasice, moderne, preţuri pe măsura calităţii şi clienţi rătăciţi printre măsuţe în căutarea simbolului cel mai de preţ. Aşa arată municipiul nostru acum, în prag de 1 martie.
Preţuri începând de la 1 leu bucata
Ca în fiecare an şi de această dată comercianţii şi-au aşezat tarabele în unele dintre cele mai aglomerate zone din municipiu. Pe mesele acestora se găsesc aranjamente dintre cele mai interesante, valize pline cu tot felul de inimioare, căţeluşi de pluş, bibelouri mici şi păpuşele sub formă de mărţişoare. O gamă variată şi preţuri pe măsura exponatelor. Cele mai deosebite au preţuri ceva mai mari, în timp altele, modele obişnuite, se comercializează cu preţuri începând de la 1 leu pe bucată. Comercianţii aşteptau cu nerăbdare clienţii, deşi vremea de afară nu era pe placul lor, dar nici pe cel al oamenilor care au venit la cumpărături. „Cam slăbuţ merge. Nu pot să spun că nu am vândut nimic, dar nici nu m-am îmbogăţit. Poate că din cauza vremii nu prea sunt clienţi sau oamenii nu mai au bani. Să vedem vineri cum va merge”, spune o tânără care are o tarabă în apropierea hotelului Posada.
Comercianţii spun că bărbaţii sunt cei care cumpără mai multe mărţişoare, în timp ce fetele se uită mai mult înainte de a cumpăra. Spre exemplu, un bărbat a cumpărat 10 mărţişoare. „Am luat mai multe pentru băiat, ca să dea la şcoală pentru colege. Cred că o să mai cumpăr şi  flori pentru soţie şi pentru colegele de serviciu, dar şi câte un mărţişor, pentru că acesta este simbolul primăverii. Preţurile sunt cam la fel ca şi anul trecut din câte văd. Este adevărat că şi marfa este cam aceeaşi”, spune Dan U. un bărbat din municipiul nostru.
Modele deosebite pentru clienţii pretenţioşi
În mulţimea de mărţişoare de pe tarabe se găsesc, rare ce-i drept, modele mai deosebite, confecţionate din lemn sau din piele, ale căror preţuri ajung până la 4 – 6 lei. Mai mult decât atât, domnii care sunt mai pretenţioşi şi doresc să o impresioneze pe cea căreia îi vor oferi un mărţişor pot opta pentru cele din argint, care costă în jur de 15 – 20 de lei. La categoria mărţişoare de bun gust concurează şi micile aranjamente florale realizate manual, din flori uscate şi scoici. Comercianţii spun că cele mai cumpărate sunt mărţişoarele ale căror preţuri nu depăşesc suma de 4 – 5 lei. „Astea se vând cel mai bine. Cine ia mai multe cumpără din cele care costă 1 leu. Cumpără cei care au copii la şcoală. Aceştia iau pentru profesori, dar şi pentru colegele celor mici. Cele mai scumpe se dau mai greu şi de asta nu am adus multe”, spune un alt comerciant. De pe tarabe nu lipseşte nici tradiţionalul şnur împletit în două culori, alb şi roşu, care se vinde cu preţuri cuprinse între 1 şi 5 lei, în funcţie de mărime.
Pentru fiecare mărţişorul este un simbol al venirii primăverii, un prilej de bucurie pentru toată lumea. Când o femeie primeşte un mărţişor sau o floare, simte că este apreciată, iar  uneori cu o floare se face pur şi simplu primăvară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email