Morţii cu identitate necunoscută şi săracii, îngropaţi de Primărie

Deşi nu sunt prea multe cazuri de persoane cu identitate necunoscută care mor la spitalul din Curtea de Argeş, aleşii locali s-au gândit să reglementeze situaţia înmormântării lor pe bani publici. „Anul trecut au fost două astfel de cazuri iar anul acesta unul singur până acum”, a argumentat propunerea Mariana Moise, şeful Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei. Astfel, Consiliul Local a adoptat o hotărâre confirm căreia „în cazul decesului unei persoane cu identitate cunoscută, fără venituri şi fără aparţinători (rude – n.a.), înhumarea se va face de către SPAS Curtea de Argeş, în colaborare cu o firmă privată care are cel mai scăzut preţ, în baza documentelor justificative şi prin dispoziţia primarului”.

Silviu Popescu şi „Consiliul Popular”

De asemenea, „în cazul persoanelor cu identitate cunoscută, fără venituri, cu aparţinători fără venituri sau cu venituri reduse, respectiv până la nivelul salariului minim brut pe ţară/membru de familie, ajutorul de înmormântare în cuantum de 500 de lei se va acorda în baza unei cereri însoţite de actele doveditoare privind veniturile familiei, gradul de rudenie şi cheltuielile suportate”. Aceasta a fost propunerea Marianei Moise, căci consilierii, în mod ciudat, au dezbătut îndelung sumele care trebuie acordate. Mai mult, Victor Suhan a propus ca in hotărâre să se specifice clar că Primăria plăteşte „crucea şi sicriul”, numai că ceilalţi consilieri au strâmbat din nas pe motiv că „nu putem trece aşa ceva într-o hotărâre de Consiliul Local”.

Silviu Popescu, ales local PSD, care probabil nu a ieşit încă din comunism, pentru că se crede membru al „Consiliului Popular”, a avut o propunere pe măsură – „crucea şi sicriul să le facă Serviciul Public al Primăriei, ce să mai dăm bani altora”, demonstrând că habar nu are cu ce se ocupă şi care e statutul Serviciului Public de Gospodărie. Până la urmă s-a votat ca suma maximă acordată pentru înmormântarea persoanelor cu identitate cunoscută, fără venituri şi rude, să fie de 1500 de lei maxim, iar pentru persoanele cu identitate cunoscută dar fără venituri, ajutorul de înmormântare să fie de 1000 de lei.

 

 

L.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email