Morţii nu mai au loc în cimitire

La Curtea de Argeş nici morţii nu sunt liniştiţi. Sunt în oraş puţine cimitire şi acestea au devenit neîncăpătoare. Cel mai „frumos” este cel de la Bolniţă, pentru că mormintele sunt aranjate iar crucile aliniate. Nici la Sf. Îngeri sau în Marina nu sunt probleme mari în afara celei esenţiale – nu mai sunt locuri pentru cei plecaţi dintre noi. Soluţia problemei ar putea fi noul cimitir din strada Valea Iaşului, despre care administraţia publică locală spune, din 2008 încoace, că va fi amenajat cât mai curând.
Ce se spunea în 2008
În octombrie 2008, reprezentanţii primăriei spuneau că vor merge la faţa locului, pe strada Valea Iaşului, în imediata apropiere a staţiei de gaz metan, acolo unde se doreşte a fi amplasat noul loc destiant celor trecuţi în nefiinţă. “Ca urmare a solicitărilor primite de la cele două parohii din zonă, vom merge acolo împreună cu cei din comisia de Urbanism, pentru a identifica spaţiul. Este vorba de o suprafaţă de 5000 de metri pătraţi, din izlazul Căuta” ne declara atunci viceprimarul municipiului. După ce se va face delimitarea terenului, va fi emisă o hotărâre a Consiliului Local iar acest spaţiu va fi transformat în cimitir, preciza acesta. Nu se mai ştie dacă reprezentanţii primăriei au mers „la faţa locului”, cert este că a continuat doar şirul declaraţiilor, dar nu s-a făcut nimic concret. Mai mult, cimitirul oraşului, Sf. Îngeri, a avut şi are în continuare mari probleme.
Între timp, a plecat pământul cu tot cu morminte
Argeşenii care locuiesc pe Valea Doamnei sunt disperaţi, pentru că în fiecare zi trăiesc cu teama ca nu cumva morţii din cimitir să ajungă în curţile lor, din cauza unor noi alunecări de teren. Alunecările de teren în partea din spatele cimitirului au început cu destui ani în urma, iar situaţia este deja cunoscută de autorităţile locale. Mormintele surpate, bordurile de ciment rupte, crucile căzute într-o parte şi, peste toate, golurile ivite acolo unde în mod normal ar fi un teren cu flori au fost suficiente pentru ca lucrurile să atragă atenţia unui oraş întreg.
Din spusele locuitorilor de pe Valea Doamnei, coşmarul lor a început odată cu inundaţiile din 2005, când pământul din cimitirul “Sfinţii Îngeri” a luat-o la vale spre casele lor. “La numai câteva zile de la inundaţii ne-am trezit că se surpă o parte din cimitir, mai bine zis terenul din spatele caselor noastre. A fost o imagine sinistră! Au ieşit coşciugele la suprafaţă din pământ, unele din ele s-au deschis, hainele, oasele s-au împrăştiat peste tot. A fost de nedescris!”, ne povestea unul dintre localnicii din zonă.
Oamenii îşi mută morţii
Oamenii erau de-a dreptul îngroziţi. În loc de pietre funerare şi cruci, rudele celor decedaţi şi îngropaţi în partea din spatele cimitirului au dat atunci de sicrie descoperite şi resturi umane. Argeşenii au strâns ce au mai găsit şi ce nu a fost acoperit în totalitate de pământul surpat şi i-au înmormântat a doua oară. Alţi cetăţeni au luat deja hotărârea să îşi mute morţii din mormintele care stau să cadă sau care sunt în pericol în cazul unei noi alunecări de teren. “Cred că tata săracul se întoarce în mormânt şi nu îşi mai găseşte liniştea în cimitirul acesta. Nu mă gândeam că o să ajung să îl îngrop de două ori. Şi aşa, prima oară mi-a fost destul de greu”, spunea o argeşeancă.
În urma apelurilor făcute de oameni către autorităţile locale din municipiu acestea au început construirea unui dig din bolovani şi plasă care să împiedice pământul să mai plece. “Dacă ar avea şi ei rude înmormântate ca noi care sunt în pericol să fie dezgropate de o altă alunecare de teren atunci poate s-ar grăbi să facă ceva să evite nenorocirea”, afirmă o pensionară.
Argeşeni atacaţi de cerşetori la parastase
La cimitirul oraşului mai sunt însă şi alte probleme. Nu de puţine ori cei care fac parastase sunt agresaţi de cerşetorii care îşi fac veacul în cimitir. Sâmbăta, mai ales, e o adevărată aventură să mergi să aprinzi o lumânare din cauza inşilor, mari şi mici, care te trag de haine şi nu se ruşinează să îţi bage mâna în buzunar.
Cimitirul are un regulament de funcţionare aprobat de Consiliul Local. Potrivit acestuia, între 1 martie şi 31 octombrie orele de vizită a cimitirului sunt 6.30 – 19.30, iar de la 1 noiembrie până la sfârşitul lunii februarie programul este 8.00 – 17.30.  De altfel, poarta cea mare de la intrare a fost încuiată din cauza multor reclamaţii primite referitoare la furturile din cimitir şi mai ales din cauza maşinilor care ocupă întreaga alee. „Este interzis accesul cu maşina în cimitir mai puţin în cazul unor înmormântări, reparaţii sau construcţii dacă este nevoie de materiale grele. Am luat decizia ca poarta să fie permanent încuiată tocmai din cauza unor cetăţeni binevoitori care au creat un adevărat haos în cimitir cu maşinile lor, prin aglomerarea aleilor care sunt destul de înguste, prin distrugerea unor cruci sau alte obiecte mortuare. Am primit reclamaţii cum că după plecarea unor maşini din cimitir au fost constate mai multe furturi de obiecte, cum ar fi cruci, felinare etc. În plus au fost cazuri de bătrâni loviţi pe alei de şoferii grăbiţi”, ne-a declarat anterior Ioan Ghiţă, directorul Serviciului Public de Gospodărie Comunală.
Şi totuşi, se face un cimitir nou?!
În decembrie 2011 a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Local prin care se înfiinţează un nou cimitir pe strada Valea Iaşului lângă staţia Transgaz. În acelaşi timp, edilii iau în calcul şi extinderea cimitirului „Sf. Îngeri”.
Cei care au cerut insistent înfiinţarea unui cimitir în zona de nord a municipiului sunt preoţii de la parohiile Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi Sf. Vasile cel Mare, situate pe străzile Valea Iaşului şi Albeşti. Noul cimitir va avea 12150 de metri pătraţi, suprafaţă ce face parte acum din islazul Glamee, şi va fi administrat de municipalitate prin Serviciul Public de Gospodărie Comunală.
Aceasta este decizia din decembrie 2011, dar, după cum se vede, până acum nu s-a făcut nimic, motivaţia fiind aceea că durează foarte mult până când se iau aprobările şi avizele necesare. Dacă a durat din 2008 până în 2011 să se ia o hotărâre, asta înseamnă că va mai dura cel puţin încă pe atât ca această decizie să fie pusă în practică. Între timp, la Sf. Îngeri, în afara faptului că nu mai sunt locuri, şi mormintele existente se pot prăbuşi oricând.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email