Monstruozităţile care ne-au distrus oraşul

Oricine a plecat din oraşul acesta şi a văzut şi alte locuri din ţară sau din afara ei poate să spună, cu mâna pe inimă, că la Curtea de Argeş oamenii şi-au bătut joc de istorie şi de urmele lăsate de ea. O excursie până la Sibiu sau la Braşov, ori în alte oraşe mai mititele care au sute sau mii de ani în spatele lor, te lasă pe gânduri. În multe cazuri, clădirile vechi au fost refăcute şi transformate în puncte de atracţie pentru turişti. Străzile vechi au fost închise şi transformate în alei pietonale, au fost deschise muzee oriunde e ceva de arătat şi de văzut, au fost inventate sau repuse în funcţiune tot felul de chestii interesante sau suficient de bătrâne ca să aibă o valoare.
În schimb, o plimbare prin Curtea de Argeş te aduce în pragul depresiei. Pornind de la Confarg, nu de mai departe, treci pe strada Negru Vodă şi îşi dai seama cât de frumoasă ar fi putut să fie, dacă nu s-ar fi permis vopsirea în toate culorile, care acum s-au decolorat, sau « refacerea », în cel mai nefericit stil posibil, a faţadelor. Îmi amintesc de discuţiile din Consiliul Local de la jumătatea anilor ’90, când se punea problema ca această stradă să fie închisă circulaţiei maşinilor, iar clădirile să fie refăcute pe banii municipalităţii, conform originalelor. Legea nu era aşa de strictă, iar aleşii de atunci au sesizat valoarea zonei şi voiau să o exploateze în scop turistic. Din păcate, nu s-a trecut de la stadiul de planuri, iar acum strada Negru Vodă arată exact aşa cum nu ar fi trebuit să fie. Doar fostul hotel Royal mai păstrează ceva din parfumul vremurilor în care prim miniştri şi ambasadori rămâneau acolo.
Nu numai că nu am reuşit să păstrăm şi să conservăm, măcar, ceea ce am moştenit, dar am şi dărâmat pe unde am putut, spre exemplu în Piaţa Centrală, acolo unde dl. Boncea, consilierul local, construieşte o monstruozitate pentru care nu ştiu cum a reuşit să obţină autorizaţie, întrucât nu are nicio legătură cu gradul de ocupare a terenului, cu regimul de înălţime a construcţiilor din zonă şi cu alte lucruri pe care dl. Băşoiu, şeful Direcţiei Arhitect Şef din Primărie, le ştie cu siguranţă mai bine.
Problema nu e doar în piaţă. Şi pe Bulevard au fost dărâmate clădiri şi construite blocuri, alte clădiri, la fel de frunmoase, sunt lăsate să cadă, cu ajutor chiar din partea celor care sunt obligaţi să le ţină pe picioare.
Se fac parcuri împărţite în două (?!), se asfaltează străzi periferice, foarte bine. Ne-ar trebui însă şi ca cineva cu suflet de artist sau doar cu bun simţ să se gândească şi la ce înseamnă un loc în care argeşenii şi turiştii să vină cu drag. Drag de oraş, nu ca acum, dor de ducă oriunde, oricând, în orice condiţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email