Monedă din aur cu Biserica Domnească pe ea

BNR a pus în circulaţie începând de ieri o emisiune numismatică – monedă din aur pentru colecţionare şi monedă din alamă de circulaţie, cu ocazia aniversării a 650 de ani de la începutul domniei lui Vladislav I Vlaicu, potrivit economica.net.
Vladislav I (Vlaicu Vodă) este primul voievod al Ţării Româneşti care a emis monedă, în preajma anului 1365: ducaţii de argint – similari cu groşii bulgăreşti şi sârbeşti şi cu ducaţii bizantini – precum şi dinari şi bani, tot din argint. Caracteristicile celor două monede sunt următoarele:
Moneda din aur pentru colecţionare: valoare nominală: 100 lei; metal: aur; titlu: 900‰; formă: rotundă; diametru: 21 mm; greutate: 6,452 g; calitate: proof; cant: zimţat. Aversul monedei din aur redă valoarea nominală “100 LEI”, inscripţia în arc de cerc “ROMANIA”, stema României şi anul de emisiune “2014”, iar pe fundal o compoziţie reprezentând Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş.
Moneda din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ: valoare nominală: 50 bani; metal: alamă Cu80Zn15Ni5; formă: rotundă; diametru: 23,75 mm; greutate: 6,1 g; grosime la chenar: 1,9 mm; calitate: necirculată; cant: inscripţionat cu “ROMANIA” de două ori, cu steluţă între cele două cuvinte. Aversul monedei din alamă de circulaţie redă valoarea nominală “50 BANI”, inscripţia în arc de cerc “ROMANIA”, stema României şi anul de emisiune “2014”, iar pe fundal o compoziţie reprezentând Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş.
Reversul, comun celor două monede, prezintă portretul domnitorului Vladislav I Vlaicu, aversul şi reversul unui ducat emis de acesta, inscripţiile în arc de cerc “VLADISLAV I VLAICU” şi “1364”, respectiv anul urcării sale pe tronul Ţării Româneşti.
Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României.Tirajul pentru această emisiune este de 250 bucăţi monede din aur pentru colecţionare, respectiv 1.000.000 bucăţi monede din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ.
Monedele din aur pentru colecţionare, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Preţul de vânzare pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.520,00 lei/buc., exclusiv TVA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email