Moaştele Sfintei Filofteia au adus mii de pelerini la Mănăstire


În fiecare an, în ziua de 7 decembrie este pomenită Sfânta Filofteia, cunoscută în întreaga ţară pentru binefacerile sale. Sfânta Filofteia a trăit la începutul mileniului doi, la Târnovo, Bulgaria. Mama ei, româncă, a învăţat-o să fie blândă,

milostivă şi cu multă dragoste de semeni şi de Dumnezeu. Puţin timp micuţa Filofteia s-a bucurat de mângâiere căci, murindu-i mama, tatăl ei s-a recăsătorit cu o femeie necredincioasă. I s-a interzis să mai meargă la Sfânta Biserică şi să mai facă milostenii. La vârsta de 12 ani tatăl ei s-a mâniat când a văzut că împărţea mâncarea la săraci şi a aruncat cu barda spre ea, rănind-o de moarte. Moaştele sale au fost depuse la catedrala din Târnovo. În anul 1393, ca să nu fie profanate de turci, moaştele au fost mutate la Vidin, iar în anul 1396 au fost dăruite domnitorului Mircea cel Bătrân, care le-a aşezat cu mare cinste în Biserica Sfântul Nicolae din Curtea de Argeş. În timpul primului război mondial au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti. După terminarea războiului au fost readuse la Curtea de Argeş şi depuse în frumoasa ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab.

 

„Ne-am încălzit în maşină pentru că a fost o noapte friguroasă”

Astfel, mii de credincioşi din toate colţurile ţării vin pe 7 decembrie la Mănăstirea Curtea de Argeş pentru a se închina la Moaştele Sfântuliţei. Încă de duminică după amiază racla cu Sfintele Moaşte a fost depusă în baldachinul din faţa Mănăstirii, unde credincioşii s-au aşezat la coadă pentru se putea închina şi ruga. Ieri a început un nou pelerinaj la Sfintele Moaşte, iar numărul credincioşilor a început să crească încă de la primele ore ale dimineţii. „Am venit de la Arad împreună cu familia. Am sosit la ora trei dimineaţa. Ne-am încălzit în maşină pentru că a fost o noapte friguroasă, dar merită tot efortul. Ne-am rugat şi noi ca tot omul pentru sănătate şi vrem să luăm nişte apă sfinţită, care să ne ferească de boli”, spune Marian Răducu, din Arad. Oamenii au înfruntat timp de câteva ore frigul de afară pentru a asculta slujba oficiată de Înalt Preasfinţitul Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului împreună cu soborul de preoţi, şi s-au rugat pentru sănătatea celor apropiaţi. „Mamă, nu contează frigul de afară dacă ai credinţă. Stau de la ora şase de dimineaţă la coadă. Eu vin în fiecare an la Moaştele Sfântuliţei. Stau la Vâlcea şi vin singură cu autobuzul. Îmi place să ascult slujba şi să mă rog pentru familie, că am şi eu, mamă, un băiat şi nepoţi. Mă rog la Dumnezeu să ne ajute”, spune Mariana Pristavu, în vârstă de 68 de ani.

„Sfânta Filofteia poate face minuni”

Alţi credincioşi au aşezat pe jos, prin curtea Mănăstirii, alimente care să fie sfinţite şi pe care le vor folosi atunci când vor găti pentru familie. „Am adus câteva sticle de ulei şi nişte făină, pentru că aşa e bine. Dacă le pui în mâncare te feresc de boli şi îţi aduc noroc. Aşa fac în fiecare an”, spune Maria Niţescu, din Domneşti. De asemenea, mai ales cei care vin de la depărtare, au obiceiul să aducă diferite obiecte de îmbrăcăminte şi să le atingă de Moaştele Sfintei. „Vreau să ating hăinuţele astea noi de Moaşte, pentru că am nepoţelul cam bolnav. Sfânta Filofteia poate face minuni. Am auzit de la alţii că cei care au avut probleme şi au purtat astfel de haine s-au făcut bine. Trebuie să avem şi noi credinţă şi să ne rugăm Domnului, pentru că nu putem face nimic fără acest lucru”, spune Liliana Dumitru, din Sibiu.

Vânzătorii ambulanţi şi cerşetorii au luat cu asalt zona din apropierea Mănăstirii

Deşi au stat câteva ore bune la coadă, credincioşii spuneau că nu vor renunţa şi vor aştepta să le vină rândul pentru a se putea închina Sfintei Filofteia. „Stau cât este nevoie. Nu am bătut atâta drum degeaba. Este prima dată când vin la Curtea de Argeş, de Sfânta Filofteia. Am aşteptat câteva ore, ce mai contează acum? Să-mi dea Dumnezeu sănătate”, spune Ciprian Vâlcescu, din Timişoara. Vânzătorii ambulanţi şi cerşetorii au profitat din plin de această mare sărbătoare şi au luat cu asalt zona din apropierea Mănăstirii Curtea de Argeş. Comercianţii şi-au întins tarabele până în faţa Grupului Şcolar Agricol, dar şi în zona parcului Fântâna lui Manole. Oamenii au folosit chiar şi gardul viu din apropiere pe post de masă şi au întins marfa pe el. „Am venit de la Corbi cu pulovere şi veste croşetate. Costă 27 de lei bucata. Nu am vândut mare lucru până acum”, spune una dintre comerciante. Alţii, mai inventivi, vindeau crenguţa de vâsc cu 1 leu. „Hai domnişoară, ia vâscul care îţi aduce noroc de sărbători. E doar 1 leu”, spune un bărbat în timp ce încerca să-şi atragă clienţii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email