Moaştele Sfântuliţei au fost duse la Biserica Domnească

Duminică seara, peste opt mii de credincioşi au participat la procesiunea prin care moaştele Sfintei Filofteia au fost duse la Biserica Domnească. Procesiunea a avut loc pe bulevardul Basarabilor din municipiul nostru. Evenimentul a fost inclus în cadrul manifestărilor religios-cultural-istorice dedicate Sfântului Neagoe Vodă Basarab, prinţ al păcii şi al culturii, care au fost organizate de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Enoriaşii însoţiţi de mai mulţi preoţi au pornit cu racla prin centrul municipiului, de la Catedrala Arhiepiscopală la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, pe bulevardul Basarabilor.
„Am venit şi noi să ne rugăm pentru venirea ploii”
De asemenea, în faţa Bisericii Sfântul Gheorghe soborul de preoţi a făcut o pauză, timp în care s-a oficiat o scurtă slujbă. Astfel, la ora 18:00 racla cu moaştele Sfintei Filofteia a fost aşezată pe o scenă special amenajată, chiar în curtea Bisericii Domneşti. Miile de credincioşi au asistat la slujba Vecerniei, oficiată de Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Musceluluia, împreună cu un sobor de preoţi. „Ceva deosebit care nu cred că s-a mai făcut vreodată. Am venit împreună cu nepotul meu să ne rugăm la Sfânta pentru sănătate”, spune o bătrână, care a participat la procesiune.
Credincioşii erau de părere că această manifestare deosebită a fost oficiată pentru a aduce ploaia. „E rău că nu a mai plouat de mult. Nu vedeţi ce secetă este?! Trebuie să ne rugăm cu toţii ca să vină ploaia. Numai aşa Dumnezeu se va uita şi la noi şi ne va asculta. Avem şi noi pământ şi grădini, unde trebuie apă”, spune Vasilica Ionescu, o bătrână care a venit să se roage. Foarte multe persoane din comunele învecinate municipiului au ţinut să participe la această procesiune. Credincioşii au venit la Curtea de Argeş însoţiţi de preoţii din parohiile de care aparţin. „Am venit şi noi să ne rugăm pentru venirea ploii. Este nevoie de aşa ceva. Eu sunt din Tigveni şi am mai fost la Sfântuliţa de multe ori, dar când am auzit că se va duce la Biserica Domnească pentru o slujbă am vrut neapărat să fiu şi eu aici. A fost o slujbă foarte frumoasă”, ne-a spus o altă bătrânică. La ora 19:30, procesiunea cu moaştele Sfintei Filofteia s-a la Catedrala Arhiepiscopală pe acelaşi traseu.
Slujbă deosebită la Mănăstire
Ieri, în a doua zi a manifestărilor dedicate cinstirii Sfântului Neagoe Vodă Basarab, organizate în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului în perioada 24-26 septembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Arhiepiscopală din Municipiul Curtea de Argeş.
Cu acest prilej, Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, mulţumindu-le pentru dragostea pe care o au faţă de Biserică şi prezentând programul procesiunii cu moaştele Sfintei Muceniţe Filoteia:
„Vă mulţumim pentru că v-aţi ostenit să veniţi în Biserica Lui Hristos. Toate rugăciunile pe care le prezentaţi în faţa Bunului Dumnezeu să vă fie împlinite pentru folosul trupesc şi sufletesc. Ne-am rugat să trimită ploaia binefăcătoare. Privind cerul astăzi vedem că norii s-au aşternut pe bolta cerului, însă nu sunt hotărâţi să reverse lacrimile lor peste ogoarele noastre. Acesta este semn că trebuie să punem început bun în viaţa noastră pentru a fi ascultaţi de Dumnezeu. Astăzi la ora 17.00 vom face o procesiune cu moaştele Sfintei Muceniţe Filoteea, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, unde moaştele Sfintei Muceniţe au stat câteva sute de ani. După ce au fost aşezate o perioadă în bisericile Olari şi Sfântul Gheorghe din Municipiul Curtea de Argeş, au ajuns în această curte domnească”.
Expoziţie de costume populare
Credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea să admire peste 120 de costume populare, aşezate în jurul Catedralei Arhiepiscopale. Toate acestea fac parte din colecţia Mănăstirii Nămăieşti, provenind din diferite zone ale ţării.
Manifestările dedicate cinstirii Sfântului Neagoe Vodă Basarab s-au încheiat aseară, cu Utrenia şi Sfânta Liturghie, care s-au desfăşurat în Catedrala Arhiepiscopală, ctitoria celui onorat zilele acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email