Moaştele Sfântuliţei, la Mizil

Vineri după-amiază, moaştele Sfintei Mucenițe Filofteia din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului au fost purtate în procesiune prin orașul prahovean Mizil, find depuse spre închinare în biserica Sfântul Ioan Botezătorul. Racla cu sfintele moaște a fost însoțită de o delegație condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, potrivit Biroului de presă al Arhipeiscopiei
Odoarele duhovniceşti se vor păstra spre închinarea credincioşilor prahoveni astăzi.
Primul popas al Sfintei Mucenițe Filofteia la Mizil a avut loc în anul 1793, în urma unui mare incendiu care a afectat târgul Buzăului. Episcopul de atunci a hotărât ca alaiul ce însoțea odoarele să facă popas la Mizil, pentru odihna și schimbarea cailor. A rămas la Mizil timp de o zi, într-o capelă amenajată în afara orașului.
Al doilea popas al sfintei are loc în anul 1867, în luna mai, la dorința locuitorilor comunei urbane Mizil, care trecuse printr-un incendiu devastator, circa 80% din case fiind distruse. Aici a rămas timp de două zile, în catredala Sf Ioan Botezătorul.
Ultima venire a Sf Mc Filofteia în orașul Mizil a avut loc în iulie 1946, în timpul marei secete unde au participat mii de persoane venite din zonele afectate.
În timpul acestor procesiuni s-au întâmplat și două mari minuni :
– în 1867 se înregistrează vindecarea unui copil paralizat
– în 1946, în comuna Vadu Săpat, unde din senin a început o ploaie torențială, deși fusese secetă până atunci.
În anul 1999, Patriarhul Teoctist – la initiativa Primăriei și Ligii Tineretului Creștin Ortodox Mizil – a dat binecuvantarea ca Sf Muceniță Filofteia să fie declarată patroana spirituală a orașului Mizil, aceasta dând numele spitalului din localitate.
Săptămâna viitoare, în perioada 6-11 noiembrie, moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș vor fi duse la Mănăstirea „Sfinţii Voievozi” din Slobozia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email