Moş Crăciun vine din târgul second – hand

Milioane de copii din toată lumea sunt entuziasmaţi de venirea lui Moş Crăciun cu costumul lui roşu, cizmele negre şi barba albă. El vine în ajunul Crăciunului cu cadouri de la Polul Nord într-o sanie trasă de reni. Astfel, de Crăciun toţi copiii îl aşteaptă pe Moş să le aducă daruri, jucării, cărţi sau dulciuri. Mulţi dintre ei îi scriu Moşului şi o scrisoare, în care îi spun că au fost cuminţi, au luat note bune şi aşteaptă multe cadouri. Însă, din păcate pentru unii dintre copiii din Curtea de Argeş, se pare că Moş Crăciun va fi mai sărac în acest an. Foarte mulţi argeşeni şi-au pierdut locul de muncă, iar alţii primesc o indemnizaţie de şomaj, din care nu reuşesc să facă mare lucru în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, părinţii fac eforturi mari pentru a cumpăra copiilor un cadou de Crăciun. Forte mulţi preferă să meargă în târgul second – hand, care se organizează săptămânal în municipiul nostru, de unde pot cumpăra hăinuţe pentru copii, jucării sau alte cadouri.

„Vin mulţi cu copiii de mână pentru a le cumpăra cadouri”

Comercianţii, puţini la număr, care erau ieri în târgul săptămânal, aveau o ofertă destul de bogată. Pe mese erau teancuri de pulovere, treninguri, geci groase, dar şi jucării de pluş de diferite dimensiuni. „Să ştiţi că sunt mulţi cei care vin cu copiii de mână aici în târg, pentru a le cumpăra cadouri de Crăciun. Noi avem de toate şi chiar lucruri bune, multe dintre ele purtate de foarte puţine ori. Avem  tot ce trebuie acum pentru iarnă, de la ghete şi cizme îmblănite până la geci groase”, spune unul dintre comercianţi. La una dintre tarabele pe care se aflau câteva jucării de pluş şi păpuşi, o fetiţă o ruga de mama ei să îi cumpăre un ursuleţ mai mare. „Uite mami ce frumos e. Mi-l cumperi, te rog. Uite şi păpuşa asta e frumoasă”, spune fetiţa. Însă mama îi spune să aleagă între ele, pentru că nu şi le poate permite pe amândouă. „Nu avem bani. Mai bine îţi iei ceva de îmbrăcat. Haide alege una dintre ele. Păpuşa e cam scumpă la 40 de lei”, spune femeia. Imediat, fetiţa a luat ursuleţul de pluş în braţe, în timp ce mama sa încerca o scurtă negociere cu vânzătorul.

„Acesta e cadoul de Crăciun, să nu mai cereţi altceva”

 Florentina Bădescu locuieşte în municipiul Curtea de Argeş şi are doi copii. A venit ieri cu ei în târg, pentru a le cumpăra ceva, cadou de Crăciun. „I-am învăţat de mici cu daruri de Crăciun. Chiar dacă acum sunt mari tot mai păstrăm tradiţia şi le cumpăr ceva. Vreau să le iau ceva de încălţat, că nu pot să meargă cu adidaşi pe vremea asta”, spune femeia. După ceva timp, băieţii au pus ochii pe două perechi de încălţări sport de firmă. „În loc de ghete mai bine ne cumperi adidaşi, că nu o să ţină mult zăpada. Nu are rost să dai bani degeaba, doar ca să îi purtăm de câteva ori”, spune Marius, unul dintre băieţi, negociind cu mama lui. „Bine, cum ziceţi voi. Şi vedeţi că acesta este cadoul de Crăciun, să nu mai cereţi altceva acum”, spune Florentina Bădescu.
Alţi părinţi cu posibilităţi materiale mai mari căutau ceva deosebit pentru copiii lor. Unui bărbat i-au atras atenţia câteva perechi de schiuri. „Aş vrea să iau pentru cel mic nişte schiuri. Nu are rost să dau banii pe unele noi, pentru că nu ştie să meargă şi le-ar prăpădi. Mai bine iau de aici, din târg, până învaţă el”, spune Dan Iorga, din Curtea de Argeş. Vânzătorul încearcă să-şi vândă marfa şi îi face repede o ofertă bărbatului. „Hai, şefu’, repede 120 de lei oricare pereche o alegi. Am şi clăpari şi tot ce trebuie”, spune vânzătorul. Alt comerciant care avea la vânzare costume speciale de schi, îl cheamă repede pe potenţialul cumpărător să îi prezinte oferta. „Uitaţi aici ce costume avem. Nu sunt rupte, sunt ca noi. De abia le-am adus din Germania. Am şi ochelari”, spune acesta. Dacă ai ajuns în târg şi dai senzaţia că vrei cu adevărat să cumperi ceva, nu pleci cu mâna goală. Astfel, indiferent de posibilităţile financiare ale fiecăruia, târgul second – hand reprezintă o alternativă pentru argeşenii care doresc să cumpere cadouri pentru cei mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email