Mănăstirea Argeşului, asaltată de credincioşi

Mii de credincioşi din toate colţurile ţării au luat cu asalt Mănăstirea Curtea de Argeş ieri, de Sf. Maria. Ei au început să sosească în oraş de sâmbătă seara.
Slujba a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Calinic, arhiepiscop de Argeş şi Muscel, iar parcul din jurul bisericii a fost plin. Vasile Şoaie a venit cu familia de la Braşov pentru această sărbătoare. „Am venit sâmbătă şi am dormit aici, pe iarbă. Venim de opt ani de Sf. Maria la Curtea de Argeş, la Mănăstire, stăm la slujbă, atingem moaştele Sfântuliţei, ca să ne meargă bine tot anul”, spune bărbatul. Pe o pătură aşezată la umbra unui copac din parc, un copilaş doarme liniştit, netulburat de slujba care se aude la difuzoare. „E obosit, s-a jucat până acum”, îşi priveşte părintele cu drag copilul.

Rromii cu lanţuri de aur la gât şi cu pietricele în buzunare

Alexandru Paiu e din Giurgiu şi are la gât un lanţ de 700 de grame de aur. „Suntem din Giurgiu, suntem cu neamurile, cu copiii, cu nepoţii”. O femeie cu o fustă înflorată ia de pe jos pietricele albe. „Le ţinem în batiste şi ne poartă noroc tot anul, până pe 15 august anul viitor”, ne spune nevasta lui Alexandru, Lenuţa. Rromii din Giurgiu vin la Mănăstire pe 15 august cu tot ce au mai valoros – bijuterii, bani, maşini scumpe. „E aşa, un fel de tradiţie. Dacă venim aici, ne merge bine”, crede Paiu.
De Adormirea Maicii Domnului sunt scoase din paraclis moaştele Sfântuliţei, o fetiţă din Bulgaria omorâtă de tatăl ei pentru că dădea mâncarea săracilor, iar coada care s-a format în faţa raclei se întinde pe două sute de metri. „Stau de la ora opt la rând, dar nu plec chiar de-ar fi să stau până dimineaţă. Mă închin la Sfântuliţa ca să mă păzească Dumnezeu de rele, pe mine şi familia mea”, spune Marie Tomescu, din Corbeni.

Manelele de lângă Mănăstire

Sâmbătă seara, pe lângă gardul Mănăstirii, pe o poieniţă din apropiere, în parcări, pe lângă parcări, peste tot erau maşini scumpe şi munţi de carne care aşteptau să fie puşi pe grătare. Romii din toate zonele ţării au stricat sobrietatea momentului punând muzică la maxim şi încingând grătarele lângă maşinile de zeci de mii de euro. Toată noaptea de sâmbătă spre duminică au răsunat străzile din zona Mănăstirii de muzica romilor, iar fumul a umplut totul. „Aşa ne distrăm noi. Mai facem o friptură, un mic, un miel la grătar, că trebuie să mâncăm şi noi, nu?!”, se justifică un bărbat sprijinit de un Audi A6 pe capota căruia tronează o farfurie imensă plină de carne.
O zi bună a fost ieri şi pentru cerşetori. Au venit la Mănăstire cu zecile, şi au implorat mila credincioşilor etalând infirmităţi reale sau false. Cu ochii daţi pe spate, cu un picior strâns sub corp, cu copii mici înfăşuraţi în zdrenţe şi băgaţi în faţa trecătorilor, cu toţii au făcut bani buni ieri, de Sf. Maria. Poliţiştii i-au alungat, ei s-au întors, şi tot aşa până când s-a făcut seară iar mulţimea s-s risipit.
Probabil că municipalitatea a pierdut destul de mult în această zi. Parcarea concesionată Arhiepiscopiei a fost plină ochi, încât taxatorul abia făcea faţă cu biletele tăiate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email