În unul din numerele anterioare ale cotidianului vă relatam nemulţumirile unor cetăţeniargeşeni care locuiesc pe strada Episcop Nichita din Curtea de Argeş. Unii dintre locatarii blocului A 26, care locuiesc în apartamentele cu vedere spre grădina Mânăstirii, s-au plâns de faptul că nu au nicio cale de acces pentru a ajunge în spatele blocului, din cauza unor vecini de la parter, care şi-au construit grădini împrejmuite cu gard, prevăzut cu sârmă ghimpată. De câţiva ani buni, locatarii apartamentelor din mijlocul blocului, mai bine zis de pe scările D şi E, nu mai pot să ajungă în spatele clădirii, pentru că singura variantă de acces era ocolirea blocului, pe la capăt. Aceasta nu mai este posibilă din cauza vecinilor de la parter, care au pus stăpânire pe domeniul public fără vreo autorizaţie şi fără să fi concesionat spaţiul, şi au amenajat în spatele blocului adevărate grădini. Astfel, pentru cei care locuiesc în apartamentele de la scările D şi E, nu există nicio variantă să ajungă în spatele blocului, în dreptul locuinţelor lor. „De mai bine de cinci ani, vecinii de pe scara B şi C au impresia că acest teren le aparţine. Şi-au construit grădini cu garduri înalte şi au mai pus şi sârmă ghimpată, fără nicio autorizaţie. Eu, care stau pe scara D, nu am acces în spate nici să îmi recuperez o rufă cazută de la balcon. E terenul tuturor, nu numai al lor. Nu mai zic de ce mizerie este în spate, făcută tot de câţiva vecini leneşi care preferă să arunce gunoiul pe geam decât la ghenă. Chiar ieri am mers la primărie şi am lăsat o cerere către domnul primar să rezolve situaţia, că nu se mai poate”, a spus Elena Floarea.
La primărie – nicio reacţie
Cetăţenii nemulţumiţi de situaţia creată au depus nenumărate cereri la primărie, dar până în momentul de faţă nu au fost luate în calcul. Plângerile acestora către autorităţile locale fac referire în special la mizeria insuportabilă adunată sub balcoanele lor, care nu poate fi strânsă pentru că nu are nimeni acces acolo, precum şi refuzul firmelor de a izola termic apartamentele cu vedere spre grădina Mânăstirii, motivat de faptul că nu au cum să ajungă la scările respective. „Anul trecut am avut intenţia de a izola pereţii exteriori ai apartamentului, dar m-au refuzat firmele pentru că nu au avut pe unde să treacă muncitorii lor cu materialele. O altă problemă este mizeria de sub balconul meu. Pe întreg terenul vezi numai pet-uri aruncate sau haine căzute de la balcoane. Grădinile aceastea sunt ilegale, aşa că ar trebui desfiinţate. Trăim într-o societate şi ar trebui să ţinem cont de nevoia fiecăruia”, a spus indignată Maria Ancuţa, locatară pe scara E.
Autorităţile locale le-au promis acum câteva luni că vor verifica situaţia, iar dacă se constată ilegalităţi cei vinovaţi vor fi sancţionaţi şi gardurile grădinilor vor fi dărâmate. Din păcate, nimeni nu a făcut nimic pentru a remedia situaţia. „Nu mă interesează grădinile şi gardurile lor, vreau doar să am şi eu un drum de acces pentru a ajunge în dreptul locuinţei mele de pe scara E. Terenul nu este concesionat, deci nu le aparţine. Legea prevede sancţiuni pentru astfel de ilegalităţi, primăria ar trebui să le pună în aplicare”, crede Robert Antonescu.
Nu se poate face curăţenie
Odată cu încălzirea vremii, lucrătorii Serviciului Publice de Gospodărire Comunală au început curăţenia de primăvară, ce include şi reabilitarea spaţiilor verzi din perimetrele blocurilor de locuinţe. Angajaţii SPGC au venit ca în fiecare an pentru a face curat şi în spatele blocului A 26, numai că, neputând să treacă de gardurile de sârmă ghimpată, aceştia nu au avut cum să cureţe întreg spaţiul verde din spatele blocului. Un motiv întemeiat pentru un nou conflict între locatarii blocului A26. „Oamenii au venit să-şi facă datoria miercurea trecută, dar nu au putut să treacă de garduri. Ei ştiau problema de anul trecut, când la fel au încercat să intre în grădini, dar au fost daţi afară de presupuşii proprietari. Nici dacă am vrea noi să facem curat, nu avem pe unde să ducem gunoaiele la ghenă. Plătim aceleaşi taxe la stat, aşa că ar trebui să avem aceleaşi drepturi”, a precizat Andra Maria.
Proprietarii apartamentelor de pe scările D şi E sunt obligaţi să suporte în continuare mizeria din spatele blocului până când autorităţile locale vor face ceva şi pentru ei. „Este o problemă binecunoscută primăriei. Oamenii mei mi-au adus la cunoştinţă despre faptul că nu au putut trece de câteva garduri amplasate în spatele blocului A 26 pentru a curăţa spaţiul verde. Situaţia poate fi rezolvată prin câteva cereri ale unor locatari aduse la primărie pentru a fi dărâmate gardurile fără autorizaţie. Atunci îmi voi trimite angajaţii din nou, care vor putea face curat pe întreg spaţiul verde”, a spus Ioan Ghiţă, director SPGC.