Mircea Drăghici: Propunere legislativă pentru clarificarea finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale

Deputatul PSD Mircea Drăghici, Chestor al Camerei Deputaţilor şi trezorier USL, face o serie de precizări referitoare la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Conform deputatului social-democrat, modificările propuse în proiectul de lege depus recent în Parlamentul României sunt rezultatul unei analize şi a unor dezbateri consistente purtate în cadrul grupului de lucru constituit de Autoritatea Electorală Permanentă. “Ca urmare a evaluării realizate prin monitorizarea a 45 de ţări, GRECO a emis o serie de recomandări de aliniere a legislaţiei în domeniul finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. În baza acestora, s-a constituit un grup de lucru în AEP, iar rezultatul muncii depuse de acest grup s-a concretizat în proiectul de lege mai sus amintit. În calitate de trezorier USL, eu am fost cel care s-a ocupat de aceste aspecte şi totodată cel care s-a lovit cel mai adesea de problemele ce ţin de finanţarea partidelor. De asemenea, prin intermediul mandatarilor financiari mi-au fost semnalate din teritoriu multe chestiuni legate de finanţare şi de dificultăţile reale cu care se confruntă aceştia”, a afirmat deputatul PSD Mircea Drăghici.
În ceea ce priveşte articolul din lege care prevede ca Autoritatea Electorală Permanentă să fie abilitată să controleze respectarea prevederilor legale privind finanţarea partidelor politice, ale alianţelor politice sau electorale, ale candidaţilor independenţi şi ale campaniilor electorale, precum şi legalitatea finanţării campaniilor electorale, în detrimentul Curții de Conturi, Chestorul Camerei Deputaţilor a ţinut să precizeze că această decizie este luată de comun acord în urma discuţiilor oficiale purtate între conducerile celor două instituţii.  “Propunerea de abrogare a alineatului 2 din articolul 35 care prevedea efectuarea unui control simultan al AEP şi al Curţii de Conturi privind subvenţiile de la bugetul de stat este o decizie  care a survenit în urma întâlnirilor dintre reprezentanţii celor două instituţii ale statului şi a unei corespondenţe scrise între AEP şi Curtea de Conturi. Asupra acestui fapt nu încape nicio îndoială, Curtea de Conturi pierzându-şi în fond atribuţiile în ceea ce priveşte controlul subvenţiilor bugetului de stat încă din 2007, când a fost adoptată o ordonanţă de Guvern în acest sens”, a menţionat Mircea Drăghici.  “Referitor la tema legată de împrumuturile pentru finanţarea campaniilor electorale, aceasta nu era deloc reglementată prin lege până la acest moment. Ceea ce facem noi este să acoperim prin prevederi legale şi această zona nereglementată, pentru o mai mare transparenţă a surselor financiare”, a adăugat deputatul social-democrat. Nu în ultimul rând, deputatul argeşean a subliniat că adoptarea acestor amendamente pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale ar putea avea efecte benefice substanţiale în privinţa aderării României la spaţiul Schengen, prin îmbunătăţirea raportului MCV.  “Pentru că această propunere legislativă porneşte de la probleme reale identificate de-a lungul timpului, ţinând totodată cont de recomandările GRECO, am convingerea că prin adoptarea sa statul român se va alinia la normele europene privind finanţarea partidelor politice, asigurându-se o mai mare transparenţă şi eliminarea fraudelor în acest domeniu. În acest sens, raportul MCV poate fi îmbunătăţit, astfel că România va avea foarte mult de câştigat”, a precizat Chestorul Camerei Deputaţilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email