Mircea Drăghici declară: Regionalizarea – rezultat al dialogului pe principii europene

Chestorul Camerei Deputaților, deputatul PSD Mircea Drăghici, susține că reuniunile care au avut loc în acest sfârșit de săptămână la Mamaia, județul Constanța, au arătat că Partidul Social Democrat este unit, solidar și pregătit să își asume cu responsabilitate proiecte politice importante pentru România, precum cel al regionalizării.
„Cu ocazia evenimentelor de pe litoralul Mării Negre, parlamentarii și liderii locali ai Uniunii Social Liberale au stabilit prioritățile politice din această toamnă. Prin vocea prim-ministrului Victor Ponta, Guvernul USL a reiterat promisiunea asumată la preluarea guvernării, aceea de a lua cele mai bune măsuri pentru relansare economică, creare de noi locuri de muncă și sprijinirea categoriilor sociale care au fost grav afectate de criza economică.
În ceea ce privește activitatea din Parlament, așa cum a afirmat președintele PSD Victor Ponta, cea mai importantă misiune a parlamentarilor social democrați în această sesiune va fi proiectul regionalizării. Acest proces va conduce țara spre dezvoltare economică și va respecta principiul echității între regiuni. De asemenea, raportându-ne la modelele de bună practică din vestul Europei, avem motive întemeiate să credem că regionalizarea va genera standarde ridicate de civilizație și confort pentru toți cetățenii acestei țări”, a declarat parlamentarul social-democrat.
Mircea Drăghici a subliniat că parlamentarii prezenți la întâlnirile din județul Constanța și-au exprimat încă o dată aprecierea față de abordarea transparentă și deschisă de care prim-ministrul Victor Ponta a dat dovadă până în acest moment cu privire la dialogul pe regiunile de dezvoltare. În acest sens, pe parcursul întrevederilor din aceste zile, președintele social democraților a invitat permanent parlamentarii și liderii locali la dialog și conciliere pe tema regionalizării.
“Faptul că cea mai bună soluție referitoare la regionalizare trebuie să fie rezultatul unui dialog consistent între Guvern, parlamentari și aleși locali este un fapt cunoscut fiecăruia dintre noi. Premierul a dat întotdeauna semnale că discuțiile pe această temă sunt deschise și că susține o dezbatere constructivă din acest punct de vedere. Acest lucru nu poate decât să ne bucure și să ne demonstreze o dată în plus că ne putem uni forțele pentru a ne atinge obiectivele comune. Din punctul meu de vedere, modificarea Legii 315/1998 și întărirea atribuțiilor regiunilor, este un proiect fezabil pe care îl putem pune în practică în cel mai scurt timp”, a conchis deputatul PSD Mircea Drăghici.
TVA-ul redus la pâine, o promisiune îndeplinită a Guvernului USL
Chestorul Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mircea Drăghici, susţine că scăderea TVA-ului la pâine începând cu data de 1 septembrie reprezintă o dovadă clară a faptului că Guvernul USL se ţine de promisiuni, punând în aplicare o măsură de importanţă deosebită din punct de vedere fiscal.
“Reducerea TVA-ului la pâine la 9% este vizibilă prin scăderea concretă a preţului la raft, fiind în acelaşi timp o măsură de la care se aşteaptă și reducerea evaziunii fiscale din domeniul panificaţiei. Luarea acestei decizii a avut la bază o serie îndelungată de dezbateri cu reprezentanţii Fondului Monetar, dar am convingerea că micşorarea taxei pe valoare adăugată la pâine reprezintă doar un prim pas pentru extinderea măsurii și la alte produse de bază. Cu siguranţă, acest lucru este direct influenţat de rezultatele care se vor înregistra din punct de vedere fiscal ca urmare a reducerii TVA la pâine, dar trebuie să facem acest pas cu încredere într-un viitor mai bun”, a afirmat deputatul PSD Mircea Drăghici.
De asemenea, parlamentarul social-democrat a ţinut să sublinieze că preocuparea sa faţă de reducerea TVA-ului la produsele alimentare de bază este un demers vechi şi că interesul său pentru această chestiune este unul permanent. Astfel, în anul 2010, împreună cu 56 de parlamentari, Mircea Drăghici a iniţiat propunerea legislativă privind modificarea părţii introductive a alin.(2¹) al art.140 din Legea nr.571/ 2003 privind Codul Fiscal, care prevedea reducerea la 5% a TVA pentru produsele din coşul zilnic, lege respinsă de preşedintele Traian Băsescu.
“Nu este o noutate pentru nimeni că m-am numărat şi continuu să fiu unul dintre susţinătorii activi ai reducerii TVA-ului la pâine şi nu numai. În acest sens, în sesiunea parlamentară anterioară, m-am adresat Ministrului Finanţelor Publice şi Ministrului Agriculturii, tocmai pentru a vedea cu exactitate care sunt previziunile cu privire la reducerea evaziunii fiscale, la evoluţiei preţului pâinii, cât şi la efectele acestei măsuri asupra sectorului panificaţiei şi al agriculturii româneşti”, a menţionat chestorul Camerei Deputaţilor Mircea Drăghici.
Nu în ultimul rând, deputatul PSD a afirmat că alături de introducerea TVA diferenţiat la pâine, indexarea pensiilor, creşterea salariului minim, returnarea CASS  încasat ilegal de la pensii sau reîntregirea salariilor bugetarilor reprezintă tot atâtea exemple concrete ale faptului că Guvernul USL face toate eforturile pentru a îndrepta greşelile guvernării portocalii şi pentru a restabili dreptatea socială.
Deputat PSD Mircea DRĂGHICI
Chestor al Camerei Deputaţilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email